Nauka

Kinezi dolaze do novih lijekova prije nego ostatak svijeta

Kinezi dolaze do novih lijekova prije nego ostatak svijeta
Foto: Ilustracija | Kinezi dolaze do novih lijekova prije nego ostatak svijeta

Kina upravo prolazi kroz regulatornu revoluciju i transformaciju od tržišta na kojem je bilo teško doći do osnovnih zapadnjačkih lijekova, do tržišta na kojem su tretmani spasonosni po život dostupni prije nego u SAD-u.

I to u manje od godinu dana, piše američki Bloomberg.

U utorak je objavljeno kako je Kina odobrila upotrebu tretmana za anemiju AstraZenece i FibroGena prije nego su to učinile SAD i ostala tržišta. Radi se o još jednoj dalekosežnoj odluci kineskog regulatora koji je godinu započeo s velikim zaostacima u odnosu na lijekove dostupne na svim ostalim tržištima.

U aprilu je Kini trebalo samo devet dana da bi Mercku odobrila vakcinu protiv HPV-a, Gardasil 9, koje se širom svijeta koristi od 2014. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, Hutchison China MediTech dobio je zeleno svjetlo za kapsule za kolorektalni karcinom, fruquintinib.

Tako se prvi put dogodilo da lijek razvijen u Kini bude prije odobren u toj zemlji nego u SAD-u ili Evropi.

Odobrivši upotrebu AstraZenecinog i FibroGenovog roxadustata, lijeka za anemiju kod pacijenata s hroničnim bubrežnim bolestima i zavisnima o dijalizi, Kina je na svoje tržište pustila potencijalni blockbuster, proizvod koji bi mogao doseći prodaju od milijardu dolara, prije nego ostatak svijeta.

"Ovo je važan trenutak i znak da se kineska vlada zaista fokusirala na inovacije. Farmaceutske kompanije sada će posvetiti više pažnje na istraživanja i razvoj na kineskom tržištu", kaže John L. Lin, šangajski analitičar i partner Ernst&Younga.

Transformacija regulacije lijekova posljedica je pritiska kineske rastuće srednje klase koja želi pristup najboljim lijekovima i najboljoj mogućoj zdravstvenoj njezi.

Nekad su Kinezi putovali u inostranstvo po spasonosne tretmane i lijekove, a sad su vlasti u Pekingu odlučile da će njeni državljani, među kojima je stopa karcinoma, dijabetesa i bolesti jetre vrlo visoka, imati direktan pristup najboljom skrbi.

Kina će ove godine odobriti najmanje 50 lijekova, navodi studija konsultantske kompanije McKinsey&Co, više nego u prethodnih 10 godina, zaključuje se u Bloombergovom izvještaju, prenio je index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije