Nauka

Pratite nas na Google news

Kinezi razvili dezinficijens koji 90 dana štiti površine od virusa?

Kinezi razvili dezinficijens koji 90 dana štiti površine od virusa?
Foto: N.N. | Kinezi razvili dezinficijens koji 90 dana štiti površine od virusa?
N.N.

Naulnici s hongkonškog Univerziteta nauke i tehnologije (HKUST) osmislili su dezinficijens koji bi mogao zaštiti razne površine od virusa korona tokom 90 dana.

Premaz nazvan MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer) učinkovito ubija do 99,9 odsto visokoinfektivnih virusa, poput onih koji uzrokuju ospice, zaušnjake, rubeolu i mačji kalcivirus, kao i brojne bakterije i neke vrste spora.

Njegova je učinkovitost povrđena i među mikroorganizmima otpornim na lijekove u dvije terenske studije koje su provedene u bolnici Kovlon i u domu za starije osobe "Haven of Hope Woo Ping".

Naučnici kažu da je broj bakterija rezistentnih na lijekove na zavjesama odjela za intenzivnu njegu bolnice Kovlon u tri sedmice smanjen za oko 98,7 odsto.

Sprej MAP-1, koji štiti površine od virusa korona, u Hong Kongu se prodaje po cijeni od osam eura po bočici.

MAP-1 je osmislio tim stručnjaka s HKUST-a na čelu s Jeung King Lunom, profesorom na Katedri za hemijsko i biološko inženjerstvo i Odjel za okoliš i održivost, a za to im je trebalo deset godina.

Prof. Jeung kaže da je premaz učinkovit i do 90 dana te da omogućava trajnu zaštitu i površinsku dezinfekciju od mikroba onečišćenja. Proizvod je namijenjen upotrebi na različitim površinama, uključujući metale, beton, drvo, staklo, plastiku, kao i tkanine, kožu i tekstil, pri čemu se ne mijenja izgled materijala na kojem se koristi.

U skladu s tehničkim standardima o dezinfekciji koje je objavila Nacionalna naučna komisija u kontinentalnoj Kini, dokazala je da supstancija nije toksična, da je sigurna za kožu i okoliš, pa se može koristiti i u sredstvima za dezinfekciju ruku, u bojama i premazima te u filterima za pročišćavanje zraka i vode te u izradi zaštitne odjeće i hirurških maski.

U nastojanju da globalno pridonesu borbi protiv epidemije kovida-19, naučnici HKUST-a su, u saradnji sa svojim industrijskim partnerom "Chiaphua Industries Limited" (CIL) nanijeli pametni premaz na površine u više od 70 domova za starije osobe, vrtiće te osnovne i srednje škole. Isprobali su ga i u trgovačkim centrima, u školskim autobusima, crkvama i u sportskim dvoranama.

Ova se supstancija može raspršiti po javnim površinama poput rukohvata i lifotova. Ta se mjesta često dodiruju što omogućava brzi prenos virusa, kazao je Džozef Kvan, jedan od glavnih istraživača s HKUST-a.

Sprej je sastavljen od miliona nanokapsula s dezinfekcijskim sredstvima koja su učinkovita u inaktiviranju bakterija, virusa i spora čak i nakon što se osuše, kaže Kvan.

Dodaje da je efikasnost premaza MAP-1 povećana polimerima osjetljivima na toplinu, koji se raspadaju u dodiru s ljudskom kožom te oslobađaju dezinfekcijsko sredstvo, za razliku od uobičajenih sredstava za dezinfekciju poput alkohola i izbjeljivača.

Proizvod je nakon kliničkih ispitivanja odobren za službenu i masovnu upotrebu u februaru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije