Nauka

Klimatske promjene nisu razlog suše i gladi na Madagaskaru

Klimatske promjene nisu razlog suše i gladi na Madagaskaru
Foto: Jules Bosco/Pixino | Klimatske promjene nisu razlog suše i gladi na Madagaskaru
Tanjug

LONDON - Klimatske promjene nisu krive za razornu sušu i glad na Madagaskaru, tvrde naučnici u najnovijoj objavljenoj analizi.

Inicijativa "World Weather Attribution", koja u realnom vremenu sprovodi studije o ekstremnim vremenskim uslovima u cijelom svijetu, analizirala je sušu koja je Madagaskar ostavila bez 60 odsto normalnih padavina u periodu od jula 2019. do juna 2021. godine, prenosi agencija AP.

Ta organizacija, međutim, nije pronašla nikakav statistički značajan efekat klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Umjesto toga, kako tvrde, suša je bila nasumična vremenska nepogoda koja se može dogoditi svakih 135 godina, zaključili su istraživači.

"To je rijedak događaj, ali je unutar prirodne varijabilnosti", izjavila je koautorka studije Friderike Oto, klimatska naučnica sa Imperijal koledža u Londonu.

"Za ovu vrstu niske količine padavina, klimatske promjene nisu glavni pokretač", navela je Oto.

Na Madagaskaru su, prema njenim riječima, uobičajene promjene po pitanju velikih do malih količina padavina, ali glad ima još jedan veliki uzrok.

"Pokretač gladi ili bezbjednosti hrane je u velikoj mjeri ogromna ranjivost ljudi u ovoj regiji. Postoje šokantno visoke stope siromaštva", zaključuje Oto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije