Nauka

Klimatske promjene već sad utiču na većinu svjetskog stanovništva

Klimatske promjene već sad utiču na većinu svjetskog stanovništva
Foto: Ilustracija | Klimatske promjene već sad utiču na većinu svjetskog stanovništva
N.N.

Klimatske promjene već možda utiču na 85 odsto svjetskog stanovništva, prema analizi gotovo sto hiljada istraživanja.

Berlin - Ekipa znanstvenika proučavala je gotovo 100.000 istraživanja objavljenih između 1951. i 2018. godine, koja pokazuju učinke zatopljenja.

"Imamo puno dokaza da klimatske promjene djeluju na svim kontinentima, u svim sistemima", rekao je autor istraživanja, Maks Kalagan, agenciji France Presse.

Maks Kalagan i istraživači s berlinskog Istraživačkog instituta Merkator izradili su kartu svijeta i uticaja klimatskih promjena.

80 odsto Zemlje pod uticajem

Pokazali su da je 80 odsto Zemlje, gdje živi 85 odsto svjetskog stanovništva - područje koje je bilo obuhvaćeno studijama - pod uticajem promjena temperatura i oborina povezanima sa zatopljenjem.

Istraživanja nerazmjerno dokumentujuju uticaje na bogate zemlje, dok su bitno manje dokumentovani uticaji na siromašne zemlje, naglašava Maks Kalagan.

"Promjene temperatura i oborina u Africi bi mogle biti povezane s klimatskim promjenama, ali nemamo puno studija koje bi dokumentovale posljedice tih trendova", objasnio je i rekao da je to "mrtvi ugao naših saznanja".

Broj istraživanja o klimatskim promjenama raste eksponencijalno posljednjih godina, s oko 1500 studija objavljenih između 1951. i 1990. prema 75.000 do 85.000 tokom pet posljednjih godina.

(Hina)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije