Nauka

Pratite nas na Google news

Kolika je korist od vještačke inteligencije

Kolika je korist od vještačke inteligencije
Foto: pixabay.com | Kolika je korist od vještačke inteligencije
N.N.

Potrošači iz devet članica EU vjeruju da vještačka inteligencija može da im korisiti ali baš i nisu u stanju da procijene vrijednost specifičnih usluga kod kojih se već koristi tehnologija vještačke inteligencije. Istovremeno su zabrinuti da bi upotreba vještačke inteligencije mogla da dovede do povećane zloupotrebe ličnih podataka.

Novo istraživanje Evropske organizacije potrošača (BEUC) pokazalo je da mnogi potrošači ne vjeruju da će im privatnost biti zaštićena kada je riječ o nekim tehnologijama, poput prepoznavanja glasa. U to ne vjeruje 68% ispitanika u Njemačkoj i 71% u Belgiji.

Veliki broj ispitanika, pokazalo je istraživanje, ne misli da važeće zakonodavstvo može efikasno da reguliše aktivnosti zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

Tek svaki peti ispitanik smatra da ih važeći propisi štite od potencijalne štete od vještačke inteligencije. Stoga su, navodi BEUC, planovi EU o propisima o vještačkoj inteligenciji u skladu sa očekivanjima građana.

Istraživanje je pokazalo i da potrošači imaju povjerenja u potencijal vještačke inteligencije ali da žele da zadrže kontrolu. Više od dvije trećine ispitanika reklo je da korisnici moraju da imaju pravo da kažu ne automatizovanom donošenju odluka.

Takođe je istraživanje pokazalo da znanje građana o vještačkoj inteligenicji nije veliko i 21% ispitanih reklo je da nikad nisu čuli za nju ili da nemaju pojma da je prisutna.

Potrošači žele da im vještačka inteligencija pomogne predviđanjem saobraćajnih nezgoda (91%) ili onoga što se tiče njihovog zdravlja (87%) ili finansijskih problema (81%).

Pri tome kažu da su iskusili "lošu uslugu" - 41% ispitanika se požalilo na prijedloge zajmova date na osnovu automatizovanih odluka.

"Proizvodi i usluge veštačke inteligencije sve više stižu do potrošača. Ipak, 43% ispitanika nije dovoljno informisano o tome. Potrošači vjeruju da vještačka inteligencija može da im koristi ali još ne vide te koristi", rekla je generalna direktorka BEUC Monik Gojens.

Kako je dodala, istraživanje je pokazalo da organizacije potrošača rade na tome da informišu potrošače o korisnim, bezbjednim i zakonski usklađenim aplikacijama vještačke inteligencije i kako ih najbolje koristiti.

Gojens je ukazala i da većina potrošača ne vjeruje da će im privatnost biti zaštićena kada koriste alate vještačke inteligencije, poput pametnih satova ili glasovnih asistenata. Potrošači, kako je rekla, brinu da kompanije i vlade mogu da primijene veštačku inteligenciju da manipulišu njihovim odlukama i da će vještačka inteligencija doprinijeti diskriminaciji.

"Trenutna pravila zaštite potrošača, privatnosti i odgovornosti nisu pogodna za zaštitu potrošača od negativnih posljedica vještačke inteligencije. EU planira da predloži propise o vještačkoj inteligenciji - to mora pod hitno da se uradi. Potrošači moraju da budu zaštićeni od rizika, poput diskriminacije ili manipulacije", istakla je Gojens.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2019. u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Portugaliji, Španiji i Švedskoj.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije