Nauka

Pratite nas na Google news

Koliko struje bi trošili mačevi iz Ratova zvijezda kada bi postojali?

Koliko struje bi trošili mačevi iz Ratova zvijezda kada bi postojali?
Foto: Screenshot | Koliko struje bi trošili mačevi iz "Ratova zvijezda" kada bi zaista postojali?
N.N.

Student Luk Vilkoks sa Univerziteta u Lesterširu izračunao je koliko bi energije trošili svjetlosni, odnosno laserski mačevi iz "Ratova zvijezda", kada bi takvo oružje postojalo.

Vilkols je kao početnu tačku za svoje proračune uzeo to što je u prvoj epizodi serijala po imenu "Fantomska prijetnja" Lijam Nison, glumeći džedaja Kvaja-Gona Džina, svojim zelenim svjetlosnim mačem probio metalna vrata na koja je naišao. 

On je pošao od toga da je riječ o materijalu "donijumu", koji se u literaturi vezanoj za čuvenu franšizu opisuje kao uobičajeni metal od kojeg se prave svemirske letjelice. 

Luk je obratio pažnju na faktore kao što su početna temperatura, tačka topljenja metala, konačna temperatura, masa metalnih vrata, i na kraju dobio snagu laserskog mača od čak 6,96 MW. 

Studenta je zanimalo i koja boja bi mač učinila najmoćnijim, odnosno koliko bi kojem trebalo vremena da probuši metalna vrata iz prvog filma "Ratova zvezda". 

Od početka je bilo jasno da će boje s kraćom talasnom dužinom biti moćnije, pa se pokazalo da crvenim mačem vrata mogu da se probiju za 14 sekundi, žutim za 12, zelenim za 11, plavim za 9,6 i ljubičastim za samo 8,2 sekunde. 

Istraživanje je objavljeno u "Journal of Interdisciplinary Science Topics".

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije