SP Qatar 2022.

Nauka

Kompjuter sa 90 odsto vjerovatnoće pogađa stopu zločina i lokaciju

Kompjuter sa 90 odsto vjerovatnoće pogađa stopu zločina i lokaciju
Foto: Geralt/Pixabay | Kompjuter sa 90 odsto vjerovatnoće pogađa stopu zločina i lokaciju
Srna

Vještačka inteligencija (kompjuteri) sa 90 odsto vjerovatnoće pogađa lokaciju i stopu kriminala u gradu u narednim sedmicima, tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Čikagu.

Robotičar i matematičar Išanu Čatopadaj (Ishanu Chattopadhyay) i njegove kolege stvorili su model koji je analizirao podatke o zločinima u Čikagu od 2014. do kraja 2016. godine, a zatim predvidio nivoe kriminala za sedmice koje su uslijedile.

Model je predvidio da će se određeni zločini dogoditi širom grada, koji je bio podijeljen na kvadrate od oko 300 metara, i to sedam dana unaprijed s tačnošću do 90 odsto.

Takođe, ovaj kompjuterski model testiran je na sedam drugih velikih američkih gradova sa sličnim nivom uspješnosti, navodi portal "Nju sajentis".

Prethodni pokušaji korištenja vještačke inteligencije za predviđanje zločina bili su kontroverzni, jer, kako tvrde neki stručnjaci, mogu podstaći rasističke predrasude.

Naime, čikaška policija isprobala je algoritam koji je napravio popis ljudi za koje se smatra da bi se mogli najprije naći usred pucnjave, bilo kao žrtve ili kao počinioci.

Pojedinosti algoritma i popisa isprva držani su u tajnosti, ali kada je popis konačno objavljen pokazalo se da se na njemu nalazi 56 odsto muškaraca crne boje kože u dobi od 20 do 29 godina.

Naučnici priznaju da će podaci koje koristi njihov model ponekad biti pristrasni, ali najavljuju da će preduzeti sve što je potrebno da se smanji efekat predrasuda i da vještačka inteligencija ne identifikuje osumnjičene, već samo potencijalna mjesta zločina.

Policijski resursi nisu neograničeni. Bilo bi sjajno kada bismo mogli znati gdje će se dogoditi ubistva, navode tvorci ovog modela.

Naučnici su koristili podatke kako bi potražili područja u kojima predrasude utiču na rad policije. Analizirali su broj hapšenja u čikaškim četvrtima na različitim socioekonomskim nivoima.

Pokazalo se da su zločini u bogatijim područjima rezultirali većim brojem hapšenja, nego u siromašnijim, što ukazuje na pristranost u reakciji policije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije