Nauka

Ljekari u SAD transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu

Ljekari u SAD transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu
Foto: Yair Ventura Filho/Pixabay | Ljekari u SAD transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu

Američki hirurzi uspješno su transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu. Smatraju da bi učestala primjena ove procedure mogla u riješiti problem manjka organa donatora.

Pacijent je bio moždano mrtav, odnosno na umjetnom održavanju života bez izgleda za oporavak. Stručnjaci su koristili bubreg od genetski modifikovane svinje kako bi spriječili da ga ljudsko tijelo prepozna kao strani objekat i odbaci.

Ljekari smatraju da se radi o do sada najnaprednijem eksperimentu na tom području. Naime, slični eksperimenti su do ovog trenutka rađeni samo na primatima, ali ne i na ljudima.

"Bubreg je funkcionisao normalno"

Hirurzi bolnice Univerziteta Njujork su tokom dvosatne operacije povezali svinjski bubreg s krvnim sudovima pacijenta kako bi provjerili hoće li bubreg normalno funkcionisati ili će ga tijelo odbaciti. Tokom sljedeća dva i po dana pomno su pratili rad organa, radeći brojne provjere i testove.

"Bubreg je funkcionisao normalno i izgleda da ga tijelo nije odbacilo", kazao je za BBC ljekar Robert Montgomeri.

Montgomeri, koji je i sam prošao transplantaciju srca, kazao je kako je od velike važnosti da se pacijentima na listi čekanja obezbijedi što veći broj organa.

"Trenutno oko 40% pacijenata koji čekaju na transplantaciju umre prije nego što stignu na red. Već koristimo svinje kao hranu i u medicinske svrhe, tako da ovo nije nešto puno drugačije", dodao je ljekar.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije