Nauka

Pratite nas na Google news

Majmun telepatski odigrao video igricu

Majmun telepatski odigrao video igricu
Foto: Screenshot/YouTube | Majmun telepatski odigrao video igricu
Beta

Majmun je uspio da odigra video igricu Pong samo sa svojim mozgom zahvaljujući implantu čipa u glavi koji mu je postavila kompanija Neuralink, startap američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska.odigrao video igricu

U videu kompanije objavljenom juče vidi se makaki majmun zvani Pejdžer kako očima kontroliše pokrete jedne rakete da spreči da lopta padne u prazno, kao što može da se uradi sa džojstikom, ekranom na dodir ili tastaturom.

"Majmun je igrao video igricu telepatski zahvaljujući čipu u njegovom mozgu", napisao je u Twitter poruci Mask, koji je takođe osnivač kompanije Tesla i SpaceX.

Firma Neuralink pozdravila je ovaj napredak kao još jedan korak ka njenom glavnom cilju a to je da se omogući paralizovanim osobama direktna upotreba njihove neuronske aktivnosti radi lakog kontrolisanja računara i mobilnih uređaja.

U avgustu prošle godine kompanija je predstavila svinje kojima je ugradila prototip bežičnog čipa, dimenzija 23 milimetara sa osam milimetara, kao mali novčić.

Inženjeri kompanije sakupljaju na računarima neurološke signale koje prenose ugrađeni čipovi, dok Pejdžer igra video igrice sa džojstikom na primjer. Analizom tih signala omoguće se formiranje mašina i napredovanje u kontroli računara mislima.

Mask se nada da će Neuralinkovi čipovi prije svega služiti za pomoć paralizovanim osobama ili osobama sa neurološkim oboljenjima. Ali dugoročni cilj je da implanti postanu tako sigurni, pouzdani i jednostavni da će ljudi željeti da im se ugrade.

I druge kompanije razvijaju veze izmedju mozga i mašine. Facebook finansira projekat u kome se aktivnost mozga prevodi u riječi, preko algoritama, da bi omogućio da osobe koje ne mogu da govore zbog neurodegenerativnih bolesti ponovo govore.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije