Nauka

Medalja puno, investitora malo

Medalja puno, investitora malo
Medalja puno, investitora malo

BANJALUKA - Zoran Dujaković, inovator iz Zelenog vira, niže medalje na svjetskim takmičenjima, a posljednje priznanje u nizu dobio je na nedavno održanoj 8. međunarodnoj izložbi inovacija u Kini, gdje je osvojio srebrnu medalju.

U Kini je nagradu dobio za detekcioni sistem za stalnu i terensku detekciju osoba, životinja i predmeta, bez rizika za vodiča i za psa. Takođe, prije mjesec dana u Njemačkoj na takmičenju je osvojio bronzanu medalju.

"Ideja za detekcioni sistem je nastala nakon rada u Avganistanu, gdje sam radio kao kerovođa. Na samoj ideji radio sam pola godine. Iz BiH je na ovom takmičenju bilo ukupno osam radova", priča Dujaković, naglašavajući da njegova inovacija doprinosi većoj bezbjednosti vodiča i pasa.

Iako je medalje osvajao u Zagrebu, Moskvi, Ženevi, Varšavi i drugim  stranim gradovima, kaže da se dešavalo da za jedan te isti rad  na takmičenju u Banjaluci ostane praznih ruku, a u inostranstvu dobije medalju.

"Uvijek sam se trudio da sa nekim radom krenem iz Banjaluke, jer kada krene sezone sajmova, uvijek se ide sa istim radom. Ovdje sam uvijek bio najlošiji, evo, za mobilnu skelu za rad na visinama ovdje sam dobio  srebrnu medalju, a onda pet-šest zlatnih", rekao je Dujaković.

Inovatorstvom se bavi dugo, a prvi rad, upravo tu skelu za rad na visinama, zaštitio je 2007. godine u Zavodu za intelektualno vlasništvo BiH,  a kasnije i ostale.

Za širu upotrebu inovacija kaže da je teško naći investitore, ali zato neke od radova lično upotrebljava.

"Inovatori su i u drugim zemljama da ne kažem siročad. Poenta je naći investitora da uloži u ideju i da se ideja dovede do kraja i dođe do proizvodnje i prodaje. To kod nas apsolutno nikoga ne interesuje, jedino što je pozitivno je što Ministarstvo nauke i tehnologije RS povremeno da neki stimulans", kazao je Dujaković.

Osim inovatorstvom, on se bavi speleologijom, ronjenjem, paraglajdingom, samostalni je preduzetnik, te član MENSA, Svjetskog udruženja natprosječno inteligentnih. Dujaković je predsjednik Speleološkog kluba "Gremlini", instruktor speleologije, te ronjenja, u kojem je takođe osvajao medalje.

"U podvodnoj orijentaciji imam nekoliko medalja na republičkom nivou. Supruga se takođe  bavi ronjenjem i  bolja je od mene", priznaje Dujaković.

U porodici Dujakovića inovatorstvom se bave svi.

"Supruga, sin i kćerka su takođe izlagali kao inovatori, ali i dobijali  medalje", kaže Dujaković.

Orden

Među brojnim zapaženim radovima Zorana Dujakovića nalaze se "čep ampula" namijenjena za rad u ugostiteljstvu, medicini i turizmu, "prilagodljivi učvršćivač za prozore i vrata", "pogon 4x4 i više" za potrebe auto-industrije i brojni drugi.

Dobitnik je ordena predsjednika RS, te Aprilske nagrade i plakete grada za izuzetne uspjehe na inovativnom polju i ostvarenoj hrabrosti, te više plaketa i specijalnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije