Nauka

Mislite da jedna pseća godina iznosi sedam ljudskih?

Mislite da jedna pseća godina iznosi sedam ljudskih?
Foto: Pixabay | Mislite da jedna pseća godina iznosi sedam ljudskih?

Psi u prosjeku žive između deset i 13 godina. Mnogi od nas vjeruju u "pravilo šape", po kojem je jedna pseća godina jednaka sedam ljudskih godina. Stoga, ako je pas star deset godina, vjerujemo da je to zapravo 70 ljudskih godina.

Ali posljednja istraživanja pokazuju da nam ta računica nije tačna. Istraživači sa Univerziteta Kalifornija iz San Dijega tvrde da je jednogodišnji pas ekvivalent 30-godišnjem čovjeku, dok je šestogodišnjem psu pandan 60-godišnji čovjek.

Prema njihovom saopštenju, "psi su mnogo stariji nego što mislimo". Autor studije Trey Ideker i ostali istraživači pokušali su stvoriti tačniju formulu za računanje starosti psa na osnovu hemijskih promjena u DNK tokom starenja organizma.

"Psi dijele isto okruženje s vlasnicima i primaju jednaku zdravstvenu njegu kao ljudi, što naunicima pruža jedinstvenu priliku za razumijevanje starenja među vrstama", navodi se u saopštenju.

"Kao i ljudi, psi slijede slične razvojne putove prema starosti i postaju osjetljiviji na bolesti povezane s njim. Međutim, način starenja na molekularnom nivou je složeniji - brzo stare na početku, a kasnije u životu starenje se usporava", rekao je Ideker.

"Kad razmišljate o tome koliko je star jednogodišnji pas, treba uzeti u obzir da s devet mjeseci može imati štence. Već tu treba da vam bude jasno da to ne može biti sedam godina. Iznenađujuće je da je jednogodišnji pas poput 30-godišnjeg čovjeka", dodao je.

Dok se DNK ljudi i pasa tokom života ne mijenja puno, mijenjaju se hemijski tragovi na DNK poznati kao oznake metilacije.

"Sklon sam gledati ih kao bore na nečijem licu, sijedu kosu i ostale osobine po kojima znate koliko je neko star. Ovo su slične značajke na molekularnom nivou", dodao je.

Studija je uključivala 104 labradora, od nekoliko sedmica starih štenaca do 16-godišnjih pasa, a istraživači su tražili promjene u obrascu metilacije i upoređivali ih s onima kod ljudi.

Na kraju su došli do nove formule: Ljudska dob psa = 16 ln * (starost vašeg psa) + 31.

Prema Business Insideru, "ln se u ovoj formuli odnosi na prirodni logaritam broja". Formula osigurava da se sa svakom psećom godinom više, smanjuje broj ljudskih godina.

Na osnovu ove formule, pas od osam nedjelja ima devet ljudskih mjeseci, dok prosječni 12-godišnji životni vijek labradora odgovara 70-godišnjem životnom vijeku čovjeka.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije