Nauka

Misteriozna ruka stara 2000 godina nađena u bunaru

Misteriozna ruka stara 2000 godina nađena u bunaru
Foto: Ilustracija | Misteriozna ruka stara 2000 godina nađena u bunaru

LONDON - Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2000 godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, Northemptonširu. Arheolozi su bili iznenađeni koliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja, piše Fox News.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izvještaju napisao da je ruka "fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata".

Bamfort je takođe primijetio da je ruka "relativno vitka i graciozna" i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

"Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu", dodaje se u izjavi.

"Stoga, čini se vjerovatnim da je to bio samo taj specifičan dio tijela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog dara", kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče z perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinijelo tome da se ruka očuva, izvještava "San".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije