Nauka

Misteriozno ostrvo na Guglovim mapama zbunilo naučnike

Misteriozno ostrvo na Guglovim mapama zbunilo naučnike
Foto: wikipedia.org | Misteriozno ostrvo na Guglovim mapama zbunilo naučnike

Jedno ostvro u južnom Pacifiku koje se moglo vidjeti na Guglovim Mapama zbunilo je čak i naučnike koji su istraživali šta se tu nalazi. Ostali su iznenađeni kada nisu uspjeli da pronađu ništa, piše "Mirror".

Čudan pojas zemlje, poznat i kao "Sandy Island", bio je nepoznanica dugi niz godina. Pojavio se između Australije i Nove Kaledonije, a na "Google Earth" se vidio kao tamna mrlja drugačija od ostalih ostrva koja se nalaze u blizini.

Naučnici nisu pronašli ništa osim plavih morskih talasa. Zabilježili su da onde dubine okeana iznose više od 1.400 metara te su došli do zaključka da je nemoguće da se ispod vode krije nešto što bi bilo vidljivo.

"Željeli smo to da provjerimo jer su navigacione karte na brodu pokazale dubinu vode od 1.400 metara u tom području, što je vrlo duboko. Nalazi se na Google Earth i drugim mapama pa smo otišli da provjerimo i nije bilo ostrva. Zaista smo zbunjeni, prilično je bizarno", rekla je Marija Siton sa Univerziteta u Sidneju.

Gugl je na kraju 2012. godine uklonio takozvani "Sandy Island" sa mapa. Korisnici "Google Earth" tvrde kako se sjećaju da su uočili nešto iz satelitskog prikaza morskog dna i da su bili šokirani kada su vidjeli misteriozno ostvro koje datira iz vremena kad je britanski istraživač kapetan Džejms Kuk ucrtao "Sandy Island" na sjeveroistočnoj obali Australije.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije