Nauka

Pratite nas na Google news

Mladi genije biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Mladi genije biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana
Foto: Youtube/Screenshot | Mladi genije biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana
N.N.

Pored mnogih nosioca najviših državnih odlikovanja, članova Akademije nauka, počasnih građana Beograda, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju od sutra će počivati jedan od najboljih mladih fizičara svjeta, Mihajlo Sporić. Student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, preminuo je 7. novebra u 22. godini poslije duže bolesti.

Preminuli mladi naučnik će biti najmlađa osoba sahranjena u Aleji zaslužnih građana od njenog osnivanja. Jedini koji mu je blizu po godinama je Žarko Marinković, nekadašnji student Pravnog fakulteta i član Komunističke partije, koji je poginuo u studentskim demonstracijama 4. aprila 1936. godine i čija urna prenesena na ovaj dio groblja. Žarko Marinković je imao 24 godine kada je ubijen.

Inače, sahranjivanje u Aleji zaslužnih građana regulisano je gradskom Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Na osnovu ove odluke na ovom dijelu groblja mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda."Gradonačelnik Beograda ima pravo da u izuzetnim situacijama odluči o dodjeli mjesta za sahranjivanje ličnosti za koju se procijeni da je dala značajan doprinos kulturi i javnom životu grada i republike, a ne pripada navedenim kategorijama", rekli su za "Blic" iz JKP „Pogrebne usluge“.

Između ostalog u Aleji zaslužnih građana do sada su sahranjeni premijer Zoran Đinđić, Slobodan Jovanović, kao i književnici Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, nobelovac Ivo Andrić, Momo Kapor.

Tu još počivaju i glumci kojih se svi rado sjećaju: Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Ružica Sokić, Olivera Marković, Bora Todorović, Nebojša Glogovac, Milena Dravić, kao i mnogi drugi slikari, sportisti, profesori, doktori…

Komemoracija Mihajlu Sporiću biće održana sutra u 10 časova u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, dok je sahrana u 13 sati.

Mihajlo je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike, uključujući zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj 2016. godine, kao i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Jedini je učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.

(Blic.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije