Nauka

Moguće birati pol bebe, učinkovitost metode 80 odsto

Moguće birati pol bebe, učinkovitost metode 80 odsto
Foto: Pixabay | Moguć odabir pola bebe, učinkovitost metode 80 odsto

Naučnici su razvili novu tehniku kojom je moguće izabrati željeni pol bebe, a čija je uspješnost oko 80 odsto. Istraživači, među kojima je i profesor Đanpjero Palermo s medicinskog univerziteta Weill Cornell, kažu da je tehnika "izuzetno sigurna, učinkovita, jeftina i etički prihvatljiva".

Prema studiji, spermatozoidi koji sadrže X hromozom malo su teži od oni koji sadrži hromosom Y. U studiji je navedeno kako "obogaćivanje pola sperme, u sklopu protokola PGT-A, omogućuje odabir embrija za željeni pol".

"Naša metoda odabira pola ne povećava udio dodatnih aneuploidnih embrija. Stoga se može smatrati izuzetno sigurnim, kao i učinkovitim, jeftinim i etički prihvatljivim", stoji u studiji, javlja Daily Mail.

Dejren Grifin, profesor genetike na Univerzutetu u Kentu, rekao je kako je "pitanje odabira pola etički bremenito".

"Odabir embrija na temelju pola, bez opravdanog razloga kao što je polno povezana bolest, je nezakonit. Prethodno odvajanje sperme može predstavljati rupu u zakonu u nekim zemljama, ali ne i u Velikoj Britaniji. Decenijama postoje brojne metode, neke su učinkovite, ali potencijalno štetne, a neke nesigurne", rekao je Griffin dodajući kako se čini da je ovaj rad "pronašao metodu u kojoj je pristup učinkovit do određenog stepena".

Dr Čana Jajazen, voditeljka andrologije na Imperial koledžu u Londonu, rekla je kako je ovo tehničko dostignuće beznačajno u poređenju s ozbiljnim etičkim problemima koje je pokrenulo istraživanje".

"Oni predlažu odabir spermatozoida kao 'etičku' alternativu odabiru embrija. Smatram to nevjerovatnim budući da je odabir sperme samo još jedan način odabira embrija za manipulisanje polom potomaka, sa štetnim društvenim implikacijama", kazala je ona, prenosi Večernji.hr.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije