Nauka

Pratite nas na Google news

Može li moderna tehnologija pobijediti strah od letenja?

Može li moderna tehnologija pobijediti strah od letenja?
Foto: British Airways | Može li moderna tehnologija pobijediti strah od letenja?
N.N.

Dok avion polijeće ili leti među oblacima, njegovi putnici moći će uživati i zabavljati se virtualnim prostranstvima, gledati VR filmove ili dokumentarce.

Mnogima osjećaj polijetanja i slijetanja zrakoplova nije baš ugodan, a zbog straha od letenja neke osobe radije će provesti desetke sati vozeći se automobilima ili vozovima samo da ne moraju sjesti u avion.

 U British Airwaysu pokušaće pomoći putnicima koji imaju strah od letenja korištenjem moderne tehnologije i virtualne stvarnosti.

 Do kraja godine putnicima (ali samo prve klase) na letovima između Londona i New Yorka omogućit će korištenje naočara za virtualnu stvarnost kompanije SkyLights te različit izbor sadržaja, uključujući i ”vođene meditacije i terapije zvukom” koje bi trebale pomoći osobama koje strahuju od letenja.

Također, putem VR naočala bit će dostupni filmovi, dokumentarci te sadržaj vezan uz putovanja u 2D i 3D formatima, a iz BA kažu kako će iskustvo virtualne stvarnosti biti potpuno čak i ako putnici leže na svojim sjedištima.

 Jednom kada “urone” u virtualnu stvarnost, putnici možda neće ni biti svjesni da su u zrakoplovima kilometrima iznad površine zemlje te će im vrijeme brže i zabavnije proći.

Program korištenja naočala za VR traje do kraja godine i bit će zanimljivo vidjeti komentare korisnika jer, ako se pilot-program British Airwaysa pokaže uspješnim, možda će ga ponovno pokrenuti u budućnosti. Nekoliko kompanija poput Air Francea i Lufthanse prošlih su godina također pokrenuli slične programe s korištenjem naočala za virtualnu stvarnost u kabinama svojih aviona, a ovisno o razvoju tehnologije i cijenama, možda će VR tokom sljedeće decenije postati redovan dio ponude avio kompanija za sve putnike, a ne samo one u prvoj klasi i na odabranim letovima.

Iz British Airwaysa najavili su velika ulaganja u svoju avio flotu tijekom sljedećih pet godina te će u nove avione, kao i obnovu interijera postojećih aviona u koje će ugraditi i WiFi, uložiti oko 6,5 milijardi funti.

(NN/zimo)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije