Nauka

"M:tel Playground" finale: Prvo mjesto za pametnu bravu

"M:tel Playground" finale: Prvo mjesto za pametnu bravu
Foto: N.N. | "M:tel Playground" finale: Prvo mjesto za pametnu bravu
Bojana Kljajić

​BANJALUKA - Pametna brava i tim FEST osvojili su prvo mjesto i nagradu od 5.000 KM u finalu "M:tel Playgrounda", koje su u utorak veče u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci organizovali kompanija "M:tel" i "ICT hub" iz Beograda.

Članovi pobjedničkog tima su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, koji su osmislili odličnu ideju da pametnim bravama riješe probleme za stanodavce.

"Playground" je izazov koji je trajao šest mjeseci, a završio je u utorak "Playgraund demo danom". Od 22 prijave za "Playground", njih šest je ušlo u finale, a kriterijumi po kojima je biran pobjednik odnosio se na kvalitet, ideje, primjenu i ponuđeno rješenje.

Milica Samardžija, koordinator projekta "Playground", rekla je da je ovo takmičenje vrsta start-up akademije, edukativno-takmičarski program namijenjen timovima tehnoloških preduzetnika.

"Cilj ovog projekta je da mladim ljudima koji imaju dobre ideje damo podsticaj i da podstaknemo preduzetništvo i inovacije", istakla je Samardžija.

Zoran Bugarski, direktor IT-ja kompanije "M:tel" i predsjednik žirija, rekao je da su odlučili da prvo mjesto dodijele timu koji je napravio veliki iskorak u ovom periodu dok je trajao ovaj izazov.

Nemanja Davidović, član pobjedničkog tima FEST, rekao je da je njihova ideja da razviju i da ugrađuju pametne brave, namijenjene da olakšaju posao osobama i agencijama koje iznajmljuju stan na dan.

"Ideja je da ove brave generišu pin kodove kojima se može odrediti rok trajanja, ali sa njima stanodavci mogu da prate evidenciju ulazaka i izlazaka iz stana", objasnio je Davidović.

Tim "Farmica", čija je zamisao digitalna platforma sa idejom proizvodnje i prodaje zdrave hrane, osvojio je drugo mjesto i nagradu od 3.000 KM. Na trećem mjestu je tim "Dental4U" sa idejom informativnog stomatološkog portala, koji je dobio nagradu od 2.000 KM.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije