Nauka

"M:tel Playground" finale: Prvo mjesto za pametnu bravu

"M:tel Playground" finale: Prvo mjesto za pametnu bravu
Foto: N.N. | "M:tel Playground" finale: Prvo mjesto za pametnu bravu

​BANJALUKA - Pametna brava i tim FEST osvojili su prvo mjesto i nagradu od 5.000 KM u finalu "M:tel Playgrounda", koje su u utorak veče u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci organizovali kompanija "M:tel" i "ICT hub" iz Beograda.

Članovi pobjedničkog tima su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, koji su osmislili odličnu ideju da pametnim bravama riješe probleme za stanodavce.

"Playground" je izazov koji je trajao šest mjeseci, a završio je u utorak "Playgraund demo danom". Od 22 prijave za "Playground", njih šest je ušlo u finale, a kriterijumi po kojima je biran pobjednik odnosio se na kvalitet, ideje, primjenu i ponuđeno rješenje.

Milica Samardžija, koordinator projekta "Playground", rekla je da je ovo takmičenje vrsta start-up akademije, edukativno-takmičarski program namijenjen timovima tehnoloških preduzetnika.

"Cilj ovog projekta je da mladim ljudima koji imaju dobre ideje damo podsticaj i da podstaknemo preduzetništvo i inovacije", istakla je Samardžija.

Zoran Bugarski, direktor IT-ja kompanije "M:tel" i predsjednik žirija, rekao je da su odlučili da prvo mjesto dodijele timu koji je napravio veliki iskorak u ovom periodu dok je trajao ovaj izazov.

Nemanja Davidović, član pobjedničkog tima FEST, rekao je da je njihova ideja da razviju i da ugrađuju pametne brave, namijenjene da olakšaju posao osobama i agencijama koje iznajmljuju stan na dan.

"Ideja je da ove brave generišu pin kodove kojima se može odrediti rok trajanja, ali sa njima stanodavci mogu da prate evidenciju ulazaka i izlazaka iz stana", objasnio je Davidović.

Tim "Farmica", čija je zamisao digitalna platforma sa idejom proizvodnje i prodaje zdrave hrane, osvojio je drugo mjesto i nagradu od 3.000 KM. Na trećem mjestu je tim "Dental4U" sa idejom informativnog stomatološkog portala, koji je dobio nagradu od 2.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije