Nauka

Muzej Nikole Tesle seli se u Termoelektranu na Dorćolu

Muzej Nikole Tesle seli se u Termoelektranu na Dorćolu
Foto: Ilustracija | Muzej Nikole Tesle seli se u Termoelektranu na Dorćolu

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost" u Beogradu, koja u potpunosti odgovara potrebama ovog muzeja, odlučila je danas Vlada Srbije.

Objekat Termoelektrane "Snaga i svetlost" sagrađen je u periodu od 1930. do 1932. godine prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Termoelektrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja, a utvrđen je za spomenik kulture.

Iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije saopšteno je da će Muzej Nikole Tesle, kao izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o Teslinom životu i radu, na ovaj način dobiti adekvatan prostor kako bi se nastavilo sa promovisanjem lika i djela jednog od najvećih umova 20. vijeka.

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da se pokretna kulturna dobra u vezi sa životom i djelom Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju na način koji omogućava pravilno obavljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki.

To su zbirke predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih Teslinih predmeta, likovne i primijenjene umjetnosti iz zaostavštine ovog velikog srpskog naučnika, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primijenjene umjetnosti Muzeja Nikole Tesle.

Muzej Nikole Tesle je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture, navodi se u saopštenju.

Termoelektrana "Snaga i svetlost" nalazi se na obali Dunava na Dorćolu, u Beogradu.

Bila je u funkciji od 1932. do 1969. godine, a danas je dio industrijskog nasljeđa, značajnih kulturno-istorijskih i arhitektonsko-urbanističkih vrijednosti u privrednoj, tehničkoj, društvenoj i graditeljskoj prošlosti Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije