Nauka

NASA: Lista falsifikovana, ali dječak može da se javi

NASA: Lista falsifikovana, ali dječak može da se javi
Foto: N.N. | NASA: Lista falsifikovana, ali dječak može da se javi

VAŠINGTON, BANJALUKA - Lista na kojoj je navedeno da je projekt Dejana L. iz Broda prihvaćen za lansiranje nanosatelita je fabrikovana, potvrdila je "Nezavisnim" Ane Svit, izvršna direktorica Programa za lansiranje NASA, koja je raspisala konkurs na koji se taj dječak navodno prijavio.

Njoj smo proslijedili listu koju je porodica dječaka objavila na Facebook profilu, a za koju tvrde da dokazuje da je projekt Dejana L. prihvaćen.

"Nažalost, lista koju ste mi poslali, koja počinje s brojem 9-21, pomalo liči na listu izabranih projekata Inicijative za lansiranje nanosatelita, ali vjerujem da je ta stranica falsifikovana od strane trećeg lica. Inicijativa pruža prilike za projekte nanosatelita organizacijama iz SAD. Projekti izvan SAD ne mogu biti podneseni u okviru Inicijative", rekla je Svit.

Dodala je da Međunarodna svemirska stanica nudi mogućnosti za razmještanje neameričkih satelita, ali da se tu ne radi o projektu koji je dio ove inicijative NASA, već da bi se trebalo obratiti Evropskoj svemirskoj agenciji.

U NASA su nam rekli da im se Dejan može obratiti, da će im biti drago da ga saslušaju i da mu proslijedimo kontakte.

Nakon što smo to uradili, dječakova porodica je tvrdila da je email adresa koju smo im poslali lažna, poslije čega smo im preporučili da odu na internet stranicu NASA i odatle kontaktiraju gospođu koja je izrazila spremnost da se čuje s dječakom.

Ono što i dalje ostaje nejasno, s obzirom na to da se radi o veoma sofisticiranoj prevari, je ko je dječaka i njegovu porodicu obmanuo na ovaj način te kako se zvanične institucije koje su primile dječaka nisu raspitale o autentičnosti projekta koji je Dejan navodno dobio i koje su trebale da finansiraju.

Takođe, ostaje i pitanje da li je neka zvanična institucija već dala finansijska sredstva te da li u ovoj prevari ima elemenata krivičnog djela.


PROČITAJTE JOŠ: Obrt u slučaju dječaka iz Broda: NASA nije prihvatila projekat iz BiH


Dejanova majka Dijana Ždrnja tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekat od NASA te da smo mi objavili lažnu priču, zbog koje je najavila podnošenje krivične prijave protiv novinara i "Nezavisnih".

"Bez dokaza, napisi da je ovo laž neće proći bez suda, jer to nije mala stvar. Pompu nećete stvarati na maloljetnom dječaku. Kontaktirajte gospodina Dalasa iz NASA koji ima cijelu listu, čak i komsija iz Zagreba! Svaki napis da je riječ o laži o ovome, bez potkrijepljenih činjenica i dokaza, ići će na sud", napisala je Ždrnja u emailu koji nam je proslijedila.

Inače, radi se o projektu koji je objavljen u avgustu prošle godine, a zaključen je 20. novembra 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditovane u SAD, a projekat je pokrenut s ciljem kako bi se na NASA lansiranjima u svemir u periodu od 2019. do 2022. godine našlo mjesta i za minisatelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA obezbjeđuje troškove lansiranja, koji iznose oko 300.000 dolara po satelitu, a ostatak bi trebalo da snosi institucija koja je podnijela aplikaciju i njeni sponzori. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije