Nauka

NASA zabranila Masku da javno puši travu i pije viski

NASA zabranila Masku da javno puši travu i pije viski
Foto: Screenshot | NASA zabranila Masku da javno puši travu i pije viski

"Ako Elon Mask želi da šalje Amerikance u svemir, ne smije više na podkastu da puši travu i pije viski“, rekao je Džim Bridenstine, direktor svemirske agencije NASA.

Podsjetimo se, Elon Mask nedavno je u podkastu Džoa Rogana pušio travu i pričao o dugim radnim satima, što se nikako nije svidjelo šefovima NASA. Stoga oni zahtijevaju od izvršnog direktora kompanija Boeing i SpaceX-u, koje za njih rade kapsule za astronaute, da se primjereno ponaša u javnosti, javlja "The Atlantic".

"Takvo ponašanje uopšte ne ulijeva povjerenje", rekao je Bridenstine u četvrtak na konferenciji za novinare.

Ranije ovog mjeseca, NASA je naložila inspekciju u kompanijama Boeing i SpaceX kako bi istražila koja su tačno pravila ponašanja na radnom mjestu u tim firmama i obavljaju li zaposlenici odgovorno svoj posao. Svemirska agencija nije dala jasno obrazloženje zbog kojih tačno razloga šalje inspekciju u te kompanije, samo je u izvještaju navela da će provjeriti nivo sigurnosti na radnom mjestu.

"NASA će provesti sociološku procjenu u koordinaciji s našim komercijalnim partnerima kako bi se osiguralo da kompanije zadovoljavaju kriterijume NASA sigurnosti na radnom mjestu, uključujući i okruženje u kojem je zabranjena upotreba opojnih sredstava", pisalo je u izvještaju NASA.

Bridenstine je u četvrtak na konferenciji za novinare potvrdio da je lično zatražio inspekciju tih kompanija.

On je rekao da je nedavno razgovarao s direktorom kompanija Boeing i SpaceX i da mu je Musk obećao da neće više učiniti tako nešto.

"Da, razgovarao sam s njim. Vjerujte mi, Musku je bitna sigurnost astronauta u istoj mjeri kao što je i svima nama. Razumije da se nije ponašao primjereno svojoj poziciji. Tako da nećemo više vidjeti da javno izvodi takve stvari", rekao je Bridenstine.

Dodao je da je i prije incidenta na podkastu namjeravao da pošalje inspekciju u te kompanije kako bi provjerio da li su zadovoljene sve sigurnosne mjere navedene u ugovoru vrijednom 6,8 milijardi dolara jer i najmanji propust može da uzrokuje smrt ili ozbiljnije povrede astronauta i nanese ogromnu finansijsku štetu svemirskoj agenciji.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije