Nauka

Na Festivalu nauke 30 izlagača

Na Festivalu nauke 30 izlagača
Foto: Ilustracija | Festival nauke okupiće 30 izlagača

BANJALUKA - Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske organizovaće u utorak, 6. novembra, u Banjaluci 8. Festival nauke koji će okupiti oko 30 izlagača iz Republike Srpske i regiona.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da je cilj Festivala da na zanimljiv i razumljiv način nauku i neka od naučnih dostignuća predstavi najmlađima, te osnovcima i srednjoškolcima, ali i svim drugim posjetiocima.

Šeranić je naveo da je neformalna tema ovogodišnjeg Festivala nauke izazovi u proizvodnji hrane.

"Cilj nam je da posjetiocima, a naročito najmlađima, pokažemo šta je i kako nastaje hrana, tako da ćemo imati zanimljive prezentacije kako raste hljeb, kako izgledaju orhideje i krompir iz epruvete i slično", rekao je Šeranić.

On je istakao da je najveći dio sadržaja Festivala interaktivan i vizuelno primamljiv, te živopisan i zanimljiv, te da će naučni eksperimenti biti iz hemije, fizike, matematike, koji će pokazati da je nauka svuda oko nas.

Prema njegovim riječima, za ljubitelje zvijezda i nebeskih tijela sadržajno se pobrinuo Centar za promociju nauke iz Beograda, sa pokretnim planetarijumom u kojem se projektuju slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u univerzumu.

"Na ovaj način djeca se upoznaju sa naukom i ovaj interaktivan program podstiče djecu da diskutuju i da razvijaju kritičko mišljenje", rekao je Šeranić.

Stručni saradnik u Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci Biljana Badnjar izrazila je zadovoljstvo što će ove godine Institut biti u prilici da svojim učešćem doprinese i obogati program Festivala nauke.

"Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je proizvodnja hrane, te ćemo prikazati kako izgleda čajna ceremonija, koja je neizostavni dio tradicionalne kineske kulture, kao i predsaviti različite vrste čaja i dejstva koje imaju na zdravlje ljudi", rekla je Srni Badnjareva.

Ona je dodala da će posjetioci moći da uživaju i u drugim elementima tradicionalne kineske kulture u maštovito osmišljenim edukativnim i interaktivnim radionicama, gdje će imati priliku da pišu kineske znakove i izrađuju razne oblike od papira.

Festival nauke biće održan u Domu omldine u Banjaluci, a trajaće od 9.00 do 18.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije