Nauka

Na Luštici ulovljena još jedna invazivna vrsta ribe

Na Luštici ulovljena još jedna invazivna vrsta ribe
Foto: Alexander Vasenin/Wikipedia | Na Luštici ulovljena još jedna invazivna vrsta ribe

U crnogorskom dijelu Jadrana, na Luštici, ulovljena je još jedna invazivna vrsta ribe, a ovog puta je riječ o invazivnoj vatrenjači (Pterois miles), piše danas zagrebački Večernji list.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača u našem moru. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima", napisao je Petar Ugarković sa Instituta za ribarstvo i okeanografiju  na Fejbuk stranici "Živi svet Jadranskog mora".

Prema pisanju portala Otvoreno more, vatrenjača, odnosno riba lav ili riba paun, je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme.  Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja. Sve bodlje na tijelu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjeta ljekaru.  Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova, prenosi Tanjug.

Prvi put ova riba je ulovljena u Jadranskom moru 2019. godine a najsjeverniji nalaz je bio kod Visa 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije