Nauka

Na Trgu Republike ostaci Virtemberške kapije iz 1725.

Na Trgu Republike ostaci Virtemberške kapije iz 1725.
Foto: Ilustracija | Na Trgu Republike ostaci Virtemberške kapije iz 1725.

BEOGRAD - Tokom rekonstrukcije Trga Republike otkriveni su ostaci Virtemberške kapije, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika Beograda.

Kako se navodi u saopštenju te instirucije, analize su pokazale da je riječ o ostacima kapije koja je podignuta 1725. godine, a porušena između 1739. i 1740. godine, i koja po svojim dimenzijama u potpunosti odgovara osnovama poznatih baroknih kapija iz ovog vremena, prije svega Baroknoj kapiji na Beogradskoj tvrđavi podignutoj u istom periodu.

U saopštenju navode i da u ovoj prvoj fazi arheoloških iskopavanja nisu otkriveni tragovi kasnijih intervencija u smislu preziđivanja ili dogradnje.

Zavod je formirao komisiju koja će predložiti kako da se prezentuju arheološki ostaci pronađeni na Trgu Republike i u njoj su predstavnici svih relevantnih institucija Grada i Republike, kao i autori projekta rekonstrukcije Trg Republike.

Prije otpočinjanja druge faze radova na Trgu Republike, kako se navodi u saopštenju, neophodno je planirati sistematsko arheološko istraživanje na osnovu kojeg bi se donijela odluka o prezentaciji otkrivenih arheoloških ostataka prije početka izvođenja radova.

U Zavodu smatraju i da je neophodno da se izmijeni postojeći projekat čime bi se izmestile instalacije koje su planirane, a sada bi se našle u zoni arheoloških ostataka.

Planirana je i multimedijalna prezentacija arheoloških nalaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije