Nauka

Na dnu Marijanove brazde pronašli misteriozni virus, dobio čudno ime

Na dnu Marijanove brazde pronašli misteriozni virus, dobio čudno ime
Foto: Youtube / Printscreen | Na dnu Marijanove brazde pronašli misteriozni virus, dobio čudno ime

Vjeruje se da je novi virus pronađen u Marijanovoj brazdi najdublji ikada otkriven. Virus, nazvan "vB_HmeY_H4907", pronađen je na dubini od 8.839 metara unutar Marijanove brazde, koja pada na oko 11.000 metara na najnižoj tački na dnu Tihog okeana. Virus je bakteriofag - vrsta oblika života koji inficira bakterije prije nego što otme njihove stanice kako bi stvorio više svojih kopija.

Istraživači su svoja otkrića objavili 20. septembra u časopisu "Microbiology Spectrum".

"Prema našim najboljim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolovani fag u globalnom okeanu", rekao je u izjavi glavni autor Min Vang, morski virolog na Okeanskom univerzitetu Kine u Kvingdaou.

Novootkriveni virus inficira bakterije iz roda Halomonas, i to lizogeni način što znači da ubacuje svoj genetski materijal u bakterijski genom i replikuje se bez ubijanja bakterija. To bi moglo biti zbog surovih okruženja u kojima su se i virus i bakterije razvili, što znači da sebi ne mogu priuštiti ubijanje svog domaćina.

Halomonas se može pronaći širom okeana, uključujući antarktičko morsko dno i sedimente koji okružuju hidrotermalne izvore dubokog mora. Provodeći genetsku analizu "vB_HmeY_H4907", istraživači su otkrili da je njegov raspon vjerovatno jednako širok kao i raspon bakterija koje inficira.

Malo se zna o virusima koji nastanjuju najdublje regije okeana, zvane hadal zona, a novootkriveni virus tek je treći za koji se zna da inficira bakteriju Halomonas koja tamo živi, navodi "Klik". Bakterije i virusi koji žive na tim dubinama toliko su strani ljudima da naše imunološke stanice uopšte ne registriraju da postoje, što ih čini potpuno nevidljivima za naš imuni sistem.

Naučnici kažu da će njihov sljedeći korak biti pronalaženje još tajanstvenih dubokomorskih virusa i istraživanje malo poznatih načina na koje oni komuniciraju sa svojim domaćinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije