Nauka

Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena drevna šuma

Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena drevna šuma
Foto: Print Screen/Youtube | Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena drevna šuma

Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena je drevna šuma, sa stablima visokim do 40 metara. Naučnici smatraju da bi se tamo mogle nalaziti do sada nepoznate vrste životinja i biljaka.

Istraživači pećina u regiji Guangxi u južnoj Kini upozorili su naučnike da su pronašli vrtaču u kojoj se nalazi velika šuma. Radi se o najvećoj vrtači od njih 30 u okrugu Leye; duga je 306 metara, široka 150 i duboka 192 metra, piše The Guardian.

Geolog Zhang Yuanhai sa kineskog geološkog zavoda rekao je za državnu novinsku agenciju Xinhua da navedena lokacija ima tri pećine te na dnu dobro očuvanu drevnu šumu.

Drveće i gusto šipražje

Naučnici su satima pješačili kako bi došli do podnožja vrtače kako bi vidjeli što se u njoj nalazi. Chen Lixin, koji je predvodio ekspediciju, rekao je da se uz drveće tamo nalazilo i gusto šipražje koje mu je dopiralo do ramena.

"Ne bih se iznenadio kada bi u tim pećinama postojale vrste koje do sada nikada nisu otkrivene", rekao je Lixin.

Krajolik pun vrtača obično nastaje kada podzemne vode otapaju stijene. Ova vrtača je jedna od rijetkih primjeraka dubokih, ali do kojih ipak dopire sunčeva svjetlost, što znači da tamo može rasti vegetacija.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije