Nauka

Pratite nas na Google news

Najraniji homo sapiens imao je neočekivana umijeća

Najraniji homo sapiens imao je neočekivana umijeća
Foto: AP | Najraniji homo sapiens imao je neočekivana umijeća
Agencije

Na travnatim afričkim terenima neki od najranijih homo sapiensa pokazivali su neočekivano sofisticirana umijeća koristeći pigmente za izradu boje, stvarajući napredno oruđe i razmenjujući dobra s drugim grupama ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Naučnici su analizirali artefakte stare 320.000 godina otkrivene u južnoj Keniji što odgovara vremenu kada su otkriveni najraniji fosili homo sapensa na drugim mjestima u Africi.

Oni su opisali oker pigment s kojim su proizvodili žarko crvenu boju koja se mogla koristiti za bojanje tijela ili drugo simbolično izražavanje, te oruđe izrađeno od vulkanskog stakla opsidijana koji može da proizvede vrlo oštre ivice koje su u suprotnosti sa zdepastim oruđem proizvedenim u ranijim fazama evolucije čovjeka.

Naučnici su pronašli bogate dokaze o transportu opsidijana na velike udaljenosti u bazen Olorgesaj udaljen od nalazišta 88 kilometara preko neravnog terena, što znači da je nabavljen od drugih grupa ljudi kroz razmjenu dobara, ali nije poznato šta je dato u zamjenu za taj vulkanski kamen.

Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu istoriju razvoja čovjeka, kažu naučnici.

"Moje je mišljenje da su te novo razvijene mentalne i društvene sposobnosti, uključujući svijest o postojanju udaljenih grupa, korišćenje pigmenata i inovativnih tehnologija, uključujući oštrih predmeta, bili temelj razvoja naše vrste", kaže paleoantropolog Rik Pots, direktor u prirodnjačkom muzeju u Smitsonijanu.

"To su možda bile odlike koje su razlikovale našu genetsku liniju od drugih ranih ljudskih vrsta", kažu naučnici.

Naučnici su otkrili pigmente - tamnosmeđu boju od mangana i žarko crvenu od okera.

"Odluka da se oker 'uveze' izdaleka umjesto da se koriste pristupačni lokalni materijali koji ispunjavaju istu svrhu, pokazuje da je crveno lice, ili kosa, ili odjeća, ili oružje takođe imalo neku vrstu simbolične poruke", kaže paleoantropolog Alison Bruks sa univerziteta Džordž Vašington.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije