Nauka

Najstariji pomen Hrista pronađen u Viminacijumu?

Najstariji pomen Hrista pronađen u Viminacijumu?
Foto: viminacium.org.rs | Najstariji pomen Hrista pronađen u Viminacijumu?
Tanjug

Najstariji pomen Hrista ikada mogao bi da predstavlja srebrni listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko hiljadu i osamsto godina, koji je prije nekoliko dana otkriven na arheološkom lokalitetu Viminacijum, rekao je za Tanjug Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

Kako Korać kaže, vrijedni artefakt je pronađen ispod uzglavlja djevojčice sahranjene u olovnom sarkofagu jerusalimskog stila, koji je rijetkost i nedvosmisleno ukazuje na bliskoistočno porijeklo pokojnice.

"Na listiću se jasno vide urezana starogrčka slova HI, TETA, NI, RO, ali kada se poruka posmatra pod različitim uglovima ona se mogu čitati kao različite riječi. Jedna od njih, ispisana velikim slovima alfabeta, može se pročitati kao HRIS, Hristos, što znači ''spasitelj''", kazao je Korać.

Dodao je da je potencijalno senzacionalni artefakt zapravo urezan na srebrnom limu koji je iskovan izuzetno tanko, do debljine desetog dijela milimetra.

"Taj lim je sedmostruko savijen na veličinu kvadrata ivice pola centimetra. Kada je otvoren i razvijen njegove dimenzije bile su 5,3 centimetra sa 3,5 centimetara. Tekst na njemu je ispisan starogrčkim alfabetom u devet redova, u kombinaciji slova i simbola. Stručni naziv za ovakav predmet je profilaktička lamela, a u njoj se nalazi magijski tekst, osmišljen da zaštiti nosioca", kazao je Korać.

U toku je analiza napisa na listiću i ukoliko arheolozi potvrde ispravno tumačenje ove riječi, na srebrnom pismu iz Viminacijuma nalazi se najstariji pomen Hrista na svijetu.

Korać napominje da se slova jasno prepoznaju.

"Slova se zaista jasno prepoznaju, ali to je toliko zapanjujuće da smatram da je prerano da bilo šta komentarišem. Ako se potvrdi da je čitanje reči HRIS ispravno, onda je to najstariji pomen Hrista", kazao je Korać.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije