Nauka

Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u posljednjih 50 godina

Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u posljednjih 50 godina
Foto: Pixabay/TheDigitalArtist | Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u posljednjih 50 godina
N.N.

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u posljednjih 50 godina. Naime, kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca.

Vjeruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su, s druge strane, imali drugačiju ulogu. Njihova je svrha bila pretvaranje faraona u bogove za vrijeme njihovog života.

"Svaki je faraon htio piramidu kako bi vaskrsnuo, ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca, (poput boga Ra, egipatskog boga sunca, ujedno i najmoćnijeg egipatskog boga)", rekao je doktor Maksimiliano Nuzolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za izgubljenim hramovima sunca.

Nuzolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova, koji je izgrađen u vrijeme faraona Nusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. vijeku prije Hrista.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi temelj stuba. Kada su odstranjeni pijesak i dijelovi kamena, otkriven je 60 centimetra visok temelj stuba.

"Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o dijelu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi moglo da se radi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca", rekao je Nuzolo nakon otkrića.

Uslijedio je i pronalazak tajnog skrovišta s posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao dio rituala koji su se izvodili na svetim mjestima. To je istraživačima dokazalo da se zaista radi o hramu.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije