Nauka

Najveći 3D štampač na svijetu odštampao cijeli brod

Najveći 3D štampač na svijetu odštampao cijeli brod
Foto: N.N. | Najveći 3D štampač na svijetu odštampao cijeli brod

Za razliku od tradicionalne proizvodnje, 3D štampanje omogućava ljudima da stvaraju razne vrste predmeta i oblika koje možda nije moguće stvoriti tradicionalnim metodama.

U tom duhu vidjeli smo kako se 3D štampanje može koristiti u medicinske svrhe, za 3D štampanja živih tkiva ili prilagođenih gipseva. Takođe smo vidjeli da se koristi za proizvodnju vozila, poput motocikla.

Došlo se dotle da zaista ne iznenađuje saznanje da bi naša transportna vozila mogla ubuduće biti 3D štampana. U tom kontekstu možemo da zahvalimo radu istraživača sa Univerziteta u Mejnu koji su uspjeli da 3D odštampaju čitav brod. Za taj poduhvat tim je istovremeno oborio tri svjetska rekorda.

Ukoliko ste mislili da je štampanje cijelog brodića impresivno, kako tim sa univerziteta navodi, čini se da to nije najveći objekat koji njihov štampač može da štampa. Navodno ako se iskoristi do krajnjih granica, može da štampa predmete dužine do 30 metara, širine sedam metara i visine tri metra.

3D štampanje je prilično nevjerovatno, jer je brodić koji bi inače trebalo da se sastavlja nedjeljama ili mjesecima, napravljen za tri dana. Ovakav način upotrebe ove tehnologije nije novina, jer su američki marinci 2018. godine uspjeli da 3D odštampaju betonske barake za 40 sati.

(Ubergizmo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije