Nauka

Napravljena nova vrsta stakla

Napravljena nova vrsta stakla
Foto: Pixabay | Napravljena nova vrsta stakla

Istrazivači univerziteta u Merilendu uspjeli su da naprave novu vrstu stakla koje hladi sobnu temperaturu bez trošenja električne ili neke druge energije, javlja Sajens dejli.

Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je okolna temperatura blizu 40 stepeni.

Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primijeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog karbon dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.

Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprječava zagrijavanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.

Kada se usmjeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobađa se u svemirskom prostoru, gdje su temperature ekstremno niske i dosežu – 270C.

Ovaj isti princip hlađenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda. Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispuštaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije