Nauka

Naučni skup "Nauka i stvarnost" okupio više od 100 učesnika

Naučni skup "Nauka i stvarnost" okupio više od 100 učesnika
Foto: Srna | Naučni skup "Nauka i stvarnost" okupio više od 100 učesnika

​Na Filozofskom fakultetu na Palama danas je otvoren međunarodni naučni skup "Nauka i stvarnost" koji je okupio 114 učesnika sa 26 univerziteta iz zemalja širom svijeta.

Međunarodni skup održava se u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović izrazio je zadovoljstvo brojem učesnika skupa koji organizuju sa partnerskim univerzitetima iz Kine, Rusije, Francuske, Slovenije, Rumunije i Grčke.

On je naveo da Filozofski fakultet ima 17 studijskih programa iz različitih oblasti društvenih, humanističkih i prirodno-matematičkih nauka i da svaki od njih predlaže određenu temu za skup.

Mastilović je izrazio uvjerenje da će zbornik sa ovog skupa predstavljati i kvalitativno i kvantitavno značajan doprinos nauci.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je novinarima da na ovom skupu učestvuje 26 univerziteta iz svijeta, što je jako važno za pozicioniranje naučnika, saradnika ali i Univerziteta u Istočnom Sarajevu na međunarodnim rang listama.

"U posljednjih nekoliko godina bilježimo odlične rezultate na polju rangiranja, ali se tu ne zadovoljavamo jer je naša obaveza da i dalje radimo, ulažemo u nauku, struku i obrazovanje", istakao je Kulić.

Profesor francuskig jezika sa Univerziteta u Poatjeu Efi Rambu kaže da joj je drago što ima priliku da učestvuju na naučnom skupu koji se organizuje na Palama, te da sa kolegama učestvuje na lingvističkoj sekciji koja se bavi problemima lingvistike jezika.

"Ovogodišnja tema naše sekcije lingvističke jeste analiza grešaka u francuskom i drugim jezicima i pokušaćemo da uporedimo neke aspekte proučavanja različitih jezika sa lingvističkog aspekta", istakla je Rambu.

Filozofski fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježiće sutra lomljenjem slavskog kolača krsnu slavu Svetog Jovana Bogoslova i Dan ovoga fakulteta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije