Nauka

Naučnici: Emisija ugljen-dioksida iz sagorijevanja fosilnih goriva rekordna

Naučnici: Emisija ugljen-dioksida iz sagorijevanja fosilnih goriva rekordna
Foto: Catazul/Pixabay | Naučnici: Emisija ugljen-dioksida iz sagorijevanja fosilnih goriva rekordna

Emisija ugljen-dioksida iz sagorijevanja fosilnih goriva u svijetu biće rekordna ove godine, što će negativno uticati na klimatske promjene i podstaći destruktivnije ekstremne vremenske prilike, saopštili su naučnici.

Očekuje se da će države emitovati ukupno 36,8 milijardi tona ugljen-dioksida (CO2) iz fosilnih goriva 2023. godine, što je povećanje od 1,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, zaključuje se u izvještaju naučnika "Globalni budžet ugljenika", objavljenom tokom samita COP28, prenosi Rojters.

Kada se uračunaju emisije iz korišćenja zemljišta, globalna emisija CO2 ove godine je procijenjena na ukupno 40,9 milijardi tona, navodi se u izvještaju u čijoj je izradi učestvovalo više od 90 institucija, uključujući Univerzitet Ekseter.

Emisije iz uglja, nafte i gasa su porasle, zahvaljujući Indiji i Kini.

Kineski rast je uzrokovan ponovnim otvaranjem njene ekonomije nakon završetka epidemije covid-19, dok je indijski rezultat rasta potražnje za električnom energijom brže od razvoja kapaciteta obnovljive energije u zemlji, zbog čega se fosilnim gorivima nadoknađuje manjak,navodi Rojters.

Godišnja kretanja emisija udaljavaju svijet od sprečavanja globalnog zagrijevanja, prelaskom povećana temperature za 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko vrijeme.

"U ovom trenutku izgleda neizbježno da ćemo premašiti cilj od 1,5 stepeni Celzijusa iz Pariskog sporazuma", saopštio je profesor sa Univerzieta Ekseter Pjer Fridlingštajn, koji je vodio istraživanje.

Države su se u Pariskom sporazumu iz 2015. složile da održavaju zagrijevanje znatno ispod 2C i postavile cilj na 1,5C.

Naučnici su saopštili da bi globalno zagrijevanje više od 1,5C izazvalo ozbiljnije i nepovratne uticaje, uključujući fatalne toplotne talase, katastrofalne poplave i uništenje koralnih grebena.

Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC) saopštio je da svjetske emisije moraju pasti za 43 odsto do 2030. godine, kako bi se zadržala granica od povećanja temperature za 1,5 stepeni.

Umjesto toga, emisije su rasle posljednjih godina, a pandemija kovid-19 izazvala je kratak silazni trend, dok su sad emisije ponovo do 1,4 odsto iznad tog nivoa, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije