Nauka

Naučnici: Nije Sodoma, već kosmički udar

Naučnici: Nije Sodoma, već kosmički udar
Foto: WikiImages/Pixabay | Naučnici: Nije Sodoma, već kosmički udar

​Biblijski opis uništenja Sodome zapravo je pisano svjedočanstvo kosmičkog udara koji je uništio drevne gradove Tal el Hamam i Jerihon, tvrde naučnici.

Naučno istraživanje pokazuje da se prije 3.600 godina ledeni asteroid "sjurio" prema Zemlji brzinom od 61.000 kilometara na čas, te eksplodirao na visini od četiri kilometra, stvorivši ogromnu vatrenu kuglu.

Eksplozija je bila oko 1.000 puta snažnija od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.

Sve to zadesilo je stanovnike drevnog bliskoistočnog grada Tal el Hamama, a svi oni koji su pogledali prema nebu u tom trenutku odmah su oslijepili.

Temperatura vazduha iznosila je 2.000 stepeni Celzijusovih, usljed čega su odjeća i drveće spaljeni u trenutku.

Koplja, mačevi, cigle od blata i keramičke posude počeli su se topiti, a cijeli grad je bio u plamenu.

Nekoliko sekundi kasnije veliki udarni talas pogodio je grad brzinom 1.200 kilometara na čas, što je brzina vazduha veća od najjače oluje zabilježene u istoriji.

Niko od 8.000 žitelja grada ili životinja koje su se tu zatekle nije preživio taj događaj jer su ih kombinacija usijanog vazduha i vazdušnog udara od eksplozije praktično pretvorili u prah.

U minutima nakon eksplozije, 22 kilometra zapadno od Tal el Hamama udarni talas pogodio je biblijski grad Jerihon, čiji su se zidovi pod naletom srušili, a grad ostao spaljen do temelja.

Do sada se nije tačno znalo što se zapravo dogodilo, ali je jasno da to nije uzrokovala erupcija vulkana, potres ili rat.

Nijedan od tih događaja nema potencijal da rastopi metal, cigle i keramičke posude.

Kako bi shvatili šta je bio izrok, naučnici su iskoristili onlajn "impakt kalkulator" kako bi napravili modele scenarija koji bi odgovarali dokazima.

"Impakt kalkulator" izradili su stručnjaci za udare iz svemira i on omogućava naučnicima da procijene mnoge detalje udara nekog kosmičkog tijela u površinu Zemlje.

Prema tom kalkulatoru, krivac za uništenje Tal el Hamama bio je mali asteroid sličan onom koji je porušio 80 miliona stabala u Tunguskoj eksploziji u Rusiji 1908. godine.

Pronađeni su i dokazi za ono što se desilo u Tal el Hamamu i Jerihonu.

Na tom mjestu se i sada nalaze sitno izlomljena zrna pijeska - "potreseni kvarc", koja se formiraju pri pritisku od pet gigapaskala, što je jednako pritisku 68 teških vojnih tenkova na jagodicu palca.

Sloj uništenja isto tako sadrži i sićušne dijamante, od kojih je svaki manji od virusa gripa. Čini se da su drveće i biljke na tom području bili u trenu pretvoreni u taj dijamantni materijal pod uticajem pritiska i visoke temperature uzrokovanih ogromnom eksplozijom.

Eksperimenti u laboratoriji pokazali su da su se cigle od blata i kermika rastopili pri temperaturi od 1.500 stepeni Celzijusovih, što je dovoljno da se i automobil rastopi u nekoliko minuta.

Moguće je da je biblijski opis uništenja Sodome zapravo drevno svjedočanstvo očevica.

Uništenje Tal el Hamama možda je drugo najstarije uništenje ljudskog naselja kosmičkim udarom nakon sela Abu Hureira u Siriji prije 12.800 godina.

Što je još važnije, to bi onda moglo predstavljati prvi pisani zapis takvog katastrofalnog događaja, navodi portal "Lajv sajens".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije