Nauka

Naučnici: Starost moguće vratiti tri godine unazad za osam nedjelja

Naučnici: Starost moguće vratiti tri godine unazad za osam nedjelja
Foto: Ilustracija | Starost moguće vratiti tri godine unazad za osam nedjelja, utvrdili naučnici

U jedinstvenoj naučnoj studiji sprovedenoj na 43 odrasla zdrava muškarca, istraživači su uspjeli da vrate njihov biološki sat tri godine unazad za samo osam nedjelja zahvaljujući tretmanu zasnovanom na kombinaciji pravilne ishrane, spavanja, vježbanja i opuštanja.

U nasumičnom, kontrolisanom kliničkom ispitivanju svi dobrovoljci su bili stari između 50 i 72 godine i podvrgnuti su ciljanom režimu modulacije DNK metilacije, prenosi portal Raša tudej.

Biološko starenje je sveobuhvatan termin koji se koristi za opisivanje kumulativnog efekta oštećenja i gubitka funkcija naših ćelija, tkiva i organa. Po nekim teorijama proces starenja je povezan s nakupljanjem grešaka u DNK u somatskim ćelijama, koje su označene kao somatske mutacije. Pored genskih mutacija somatskih ćelija, ustanovljeno je da se sa starošću povećava i učestalost hromozomskih aberacija, kako strukturnih tako i numeričkih.

Horvatov epigenetski časovnik jedan je od instrumenata koji utvrđuje biološku starost organizma i predviđa smrtnost bolje od hronološke starosti.

Starenje je primarni faktor hroničnih bolesti, uključujući rak, neurodegeneraciju, dijabetes tipa dva i kardiovaskularne bolesti, pa su istraživači željeli da ispitaju koliko bi prilagođavanje ishrane i načina života, u smislu uravnoteženja metilacije DNK, doprinijelo usporavanju ili vraćanju unazad biološkog sata.

Istraživači su otkrili da je zaista moguće trenutno i značajno smanjenje biološke starosti kod dobrovoljaca koji su se podvrgli ovom programu.

Program je podrazumijevao nespecifičan režim ishrane zasnovan na nemasnim namirnicama od mesa, ribe i povrća, ali je uglavnom podrazumijevao biljnu hranu. Bio je ograničen unos hranljivih proteina životinjskog porijekla, prije svega džigerice i jaja, kao i potrošnja ugljenih hidrata. Dobrovoljci su se pridržavali i umjerenog programa periodičnog posta "kako bi smanjili glikemijski ciklus".

Pored toga, učesnici su dobijali visoke doze nutritijenata kao što su folna kiselina, betain, kao i vitamina C i A, uz dodatak voća i povrća u prahu i visokih doza probiotika Lactobacillus plantarum.

Osim dijetetskog režima ishrane, učesnici istraživanja su pet dana u nedjelji provodili najmanje pola sata u vježbanju koje je angažovalo od 60 do 80 odsto njihovog maksimalnog kapaciteta.

Takođe su praktikovali vježbe disanja dva puta dnevno za smanjenje stresa i imali su strogo uputstvo da spavaju najmanje sedam sati tokom noći.

Poslije samo osam nedjelja programa, u studiji koju je sproveo "Hefgot risrč institute" (Helfgott Research Institute), utvrđeno je da je kod učesnika došlo do smanjenja biološke starosti za tri godine u poređenju s kontrolnom grupom.

"Ovo istraživanje je jedinstveno zbog primjene sigurnog, nefarmakološkog dijetetskog programa i načina života. Trenutno upisujemo novu grupu učesnika kako bismo povećali uzorak i očekujemo da ćemo potkrijepiti dobijene nalaze", navodi autorka i rukovodilac studije, Kajra Ficdžerald.

Autori navode da bi ovakvo smanjenje biološke starosti za nešto više od dvije godine, doprinijelo da se uštedi sedam hiljada milijardi dolara u periodu od 50 godina.

"Ova studija pruža prvi uvid u mogućnost korišćenja prirodnih promjena za ciljanje epigenetskih procesa i poboljšanje našeg blagostanja, a možda čak i produžavanja životnog vijeka", smatra jedan od autora studije, epigenetičar Moše Šif.

Autori priznaju da veličina uzorka ograničava rezultate njihovog istraživanja i zato pripremaju "istraživanje na većem uzorku i na dobrovoljcima koji neće biti samo sredovječni muškarci".

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije