Nauka

Naučnici: Vatra uništila posljednju egipatsku koloniju

Naučnici: Vatra uništila posljednju egipatsku koloniju
Foto: Ilustracija | Naučnici: Vatra uništila posljednju egipatsku koloniju

Najnovija arheološka iskopavanjima u Izraelu i na području od Gaze do Galileje pokazala su da je posljednja značajna kolonija Egipatskog carstva kojom su vladali faraoni - Kanan - oslobođena pobunom u kojoj su spaljeni neki od najvažnijih egipatskih utvrđenja u tom regionu Bliskog istoka.

Izraelski arheolozi pomno istrazuju ostatke kananskih naseobina tokom trovijekovne vladavine Egipta koja se može pratiti preko artefakata iz tog perioda . Tako su pronađeni sarkofazi načinjeni prema egipatskim uzorima, kao i skulpture sfinga, skarabeja, božanstava i portreti lokalnih upravitelja, prenosi stručni internacionalni dvomjesečnik "Arheologija".

Iskopavanja kod Jafe otkrila su gradsku kapiju uz koju su se nalazile prostorije egipatskog vojnog garnizona i gdje su nađene veće količine glinenih tablica sa klinastim pismom iz kojih se mogla steći slika o funkcionisanju naselja. To je bio period najveće vojne moći Egipta koji je u to vrijeme priključio i Nubiju svojoj teritoriji.

Vladajući zemljom Kanan, prema rečima arheologa Izraela Finkelštajna sa Univerziteta u Tel Avivu, Egipat je dobio začajnu startešku poziciju jer je mogao da kontroliše kretanje Hetita i trgovačke puteve od centralne Azije prema Mediteranu.

Kananiti su postali postali su egipatska kolonija 1458 prije nove ere došlo je do odlučujuće bitke kod Megida (danas sjeverni Izrael) u kojoj je poražen savez država koje su formirali u odbrani od Egipćana.

Pobjeda Egipćana koje je predvodio faraon Tutmos III zabilježena je na mnogim reljefima širom Egipta, a novi gospodari kananske zemlje su odmah počeli da osiguravaju osvojene teritorije gradnjom tvrđava čiji ostaci se sada postepeno otkopavaju, prije svega utvrđenje gdje je podignut docnije grad Jafa na morskoj obali.

Kananiti su pripadali semitskim plemenima koja su posle oslobađanja od egipatske vlasti osnovali više gradova u području savremenog Izraela , Libana, zapadne Sirije i počeli su da se nazivaju Feničanima. Oni su osnovali Kartaginu u IX vijeku prije nove ere koja je postala trgovačka velesila Mediterana.

Dugotrajna suša u području Kanana izazvala je nezadovoljstvo stanovnika koji su počeli da pale pojedine gradove i tokom najnovijih iskopavanja u okolini Jafe arheolozi su utvrdili da je i ovaj najveći od svih kananskih gradova bio spaljen oko 1125 godine prije nove ere i to je označilo zvanični kraj egipatske kolonijalne vlasti nad Kananom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije