Nauka

Naučnici iz Srbije u projektu EK "Nanofacts"

Naučnici iz Srbije u projektu EK "Nanofacts"
Foto: fernandozhiminaicela/Pixabay | Naučnici iz Srbije u projektu EK "Nanofacts"

​Mladi istraživači iz Srbije obučavaju se da primene nanomaterijal za dijagnostiku i nadgledanje liječenja raka.

Evropska komisija je za ovaj projekat izabrala novosadski Naučno-istraživački centar "Biosens".

Naučnica koja radi na tom projektu Teodora Knežević kaže da projekat Nanofacts omogućava našim naučnicima da učestvuju u najsavemenijim istraživanjima u ovoj oblasti što znači da nam donosi svjetsku nauku u Novi Sad.

"Nedavno smo se vratili sa dvomesečne obuke u Beču gde smo naučili da pripremamo trodimenzionalne modele čelija raka i to prvenstveno tumora mozga. Ovi 3D modeli imitiraju razvoj kancerogenog tkiva u organizmu obolelog. Dokazano je da je ovakvo 3D ispitivanje mnogo pouzdanije. Plan je da ih dalje razvijamo u Srbiji gde bismo ispitivali efikasnost mnogih nanoterapija. Razvijali bismo ih na Institutu Biosens pod rukovodstvom vođe projekta dr Nikole Kneževića", kaže Kneževićeva.

Svi problemi mogu se prevazići primjenom nanotehnologije u medicini koja ima ogroman potencijal.

To je i razlog zbog čega se nanomaterijali sve česće koriste za razne alate.

Naučnica Biosens instituta Mila Ðisalov kaže da iako je nauka napredovala u terapiji raka i dalje postoji mnogo ograničenja i izazova koji se moraju prevazići.

"Trenutno se suočavamo sa neodređenom distribucijom lekova protiv tumora, njihovom primenom u neodgovarajućoj koncentraciji što može dovesti do pojave neželjenih efekata ili do otpornosti na lekove. Problem koji želimo da rešimo je i taj što oni ne deluju samo na maligne već i na zdrave čelije, kaže Ðisalov.

Posljednje nedjelje jula biće organizovana besplatna trening škola u Novom Sadu, a obavještenja o tome se mogu pratiti na Biosensovom sajtu, ili na sajtu Nanofacts projekta.

Na ovoj trening školi će istraživači, studenti i svi ostali zainteresovani moći da uče o istraživačkim metodama i rezultatima u ovoj oblasti od priznatih stranih i domaćih naučnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije