Nauka

Naučnici korak bliže testu za otkrivanje sindroma hroničnog umora

Naučnici korak bliže testu za otkrivanje sindroma hroničnog umora
Foto: N.N. | Naučnici korak bliže testu za otkrivanje sindroma hroničnog umora

Američki naučnici kažu da su korak bliže razvoju dijagnostičkog testa krvi za otkrivanje sindroma hroničnog umora, stanja koje karakteriše neprestani osećaj iscrpljenosti i nedostatak izdržljivosti, snage i energije.

Naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford objavili su da je pilot istraživanje u koje je bilo uključeno 40 osoba, među kojima 20 zdravih, pokazalo da je testiranjem biomarkerima ispravno identifikovana bolesna polovina.

Sindrom hroničnog umora (Chronic Fatigue Syndrome, CFS) ili mijalgični encefalomijelitis (Myalgic Encephalomyelitis, ME) je grupa simptoma koji se manifestuju kao velika iscrpljenost.

Slabost koju osećaju bolesnici sa sindromom hroničnog umora dugotrajna je i iscrpljujuća. Preumorni su za obavljanje uobičajenih aktivnosti i lako se iscrpe bez vidljivog uzroka.

Ostali simptomi često uključuju opštu bol, čak i u ležećem položaju, nesvesticu, nejasne misli, simptome slične gripu, česte infekcije, bolove u mišićima i zglobovima, anksioznost i depresiju.

CFS pogađa dva i po miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i čak 17 miliona u svetu.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", analizirani su uzorci krvi dobrovoljaca uz pomoć takozvanog "nanoelektroničnog testa".

Naučnici su iskoristili razne međuprodukte koji su uključeni u metabolički proces u krvnoj plazmi. Kod obolelih učesnika istraživanja zabeležene su abnormalnosti u više od 20 metaboličkih procesa. Metaboličke vrednosti obolelih bile su uglavnom daleko iznad normalnih.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u studiji upozoravaju da još treba sprovesti puno testiranja pre nego što se otkrije "pravi" biomarker kojim bi se sa sigurnošću dijagnostifikovao CFS i omogućilo da se ova bolest razlikuje od ostalih stanja sa sličnim simptomima.

Sajmon Vesli, predsednik psihijatrije na Institutu za psihijatriju i neurologiju londonskog Kraljevskog koledža, koji je godinama lečio pacijente sa sindromom hroničnog umora, kaže da studija ipak nije uspela da da odgovore na dva ključna pitanja: Može li bilo koji biomarker omogućiti razlikovanje pacijenata s CFS-om od onih sa sličnim simptomima i mere li se ovim testom uzroci bolesti ili njene posljedice.

(N1/ Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije