Nauka

Naučnici kritikuju novu studiju o kolijevci čovječanstva

Naučnici kritikuju novu studiju o kolijevci čovječanstva
Foto: Ilustracija | Naučnici kritikuju novu studiju o kolijevci čovječanstva

Novu studiju koja govori da su naši preci potekli iz specifičnog područja u južnoj Africi, a ne iz istočne Afrike kako se ranije pretpostavljalo, naučnici su danas oštro kritikovali.

"Tu studiju smatram potpuno neodgovornom i ona me šokirala", rekla je profesorka Rebeka Akerman s Instituta za istraživanje evolucije čovjeka (HERI) u Kejptaunu u Južnoj Africi.

Kazala je da su se direktori na njezinom institutu složili u tome da generalizovane izjave iznesene u studiji na osnovu proučavanja tek malenog dijela evolucije ne odgovaraju "nevjerovatno složenoj evoluciji naše vrste" .

Studija koju je vodila profesorka Vanesa Hajes s Instituta Garvan za medicinska istraživanja u Sidneju u Australiji objavljena je u ponedjeljak u časopisu Nature.

Zasnovana na mitohondrijskim DNK podacima više od 1.200 urođenika s juga Afrike, nova studija navodi da je ta regija kolijevka.

Naučnici su objavili da su se koristili uzorcima krvi naroda u Namibiji i Južnoj Africi i kombinovali DNK s kulturnim i geografskim podacima kako bi pokazali da se "prvi homo sapiens" po majčinoj liniji pojavio u području južno od bazena rijeke Zambezi.

To uključuje sjevernu Bocvanu i dijelove Namibije i Zimbabvea.

"Istraživanje je previše nesofisticirano, a u ekipi nije bilo nijednog antropologa ili arheologa. Radi se o samo malom dijelu genoma", rekla je Akerman.

Kritički su se o najnovijoj studiji izrazili i drugi naučnici, među njima profesor Kris Stringer iz muzeja prirodnih nauka u Londonu.

Ta studija, "kao i tolike druge koje se koncentrišu samo na mali dio genoma ili na jednu regiju ili na jedan dio izrade kamenog oruđa ili jedan 'kritičan' fosil, ne može zahvatiti punu složenost mozaika našeg podrijetla kao kada se u obzir uzmu svi drugi podaci", napisao je profesor Stringer na Twitteru.

(geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije