Nauka

Naučnici laserom preusmjerili udar munje

Naučnici laserom preusmjerili udar munje
Foto: Pexels | Naučnici laserom preusmjerili udar munje
N.N.

Pražnjenje atmosferskog električnog naboja među nabijenim oblacima i površinom Zemlje opasno je i može uzeti i ljudske žrtve. Osim gromobrana, pokazalo se da se za zaštitu može koristiti i laser.

U časopisu Nature Photonics objavljen je rad grupe znanstvenika kojim je opisan prvi u istoriji dokazano uspješan slučaj skretanja munje, tj. pražnjenja atmosferskog električnog naboja, uz pomoć lasera. Naučnici, koji su na ovome radili, na vrh švajcarske planine Santis, na visini od 2.500 metara nadmorske visine, postavili su snažan laserski sklop, tik uz telekomunikacioni toranj. Očekivano, taj toranj je česta meta udara munje, pa je i dobro mjesto za proučavanje učinkovitosti lasera u njegovoj odbrani.

Eksperiment je trajao od jula do septembra 2021. godine, a u svrhe vođenja putanje munje korišten je pikosekundni laser, onaj koji je u stanju da nabijeni svjetlosni puls izbacuje do hiljadu puta u sekundi. Taj je laser uključivan isključivo tokom grmljavine, a zabilježio je oko šest sati eksperimentalnog rada.

Za vrijeme eksperimenta telekomunikacioni toranj bio je pogođen munjom najmanje 16 puta, od čega 4 puta za vrijeme rada lasera, prenosi Bug.hr.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije