Nauka

Naučnici napravili koronavirus, otvoren put ka vakcini

Naučnici napravili koronavirus, otvoren put ka vakcini
Foto: Tanjug/AP | Naučnici napravili koronavirus, otvoren put ka vakcini?

KANBERA - Australijski naučnici su prvi izvan Kine uspjeli da naprave verziju smrtonosnog koronavirusa u laboratorijskim uslovima, što bi moglo da otvori put razvoju vakcine.

Institut za zarazne bolesti i imunologiju "Piter Doerti" iz Melburna saopštio je da su njegovi naučnici uspješno uzgojili koronavirus od uzorka jednog zaraženog pacijenta 24. januara.

Virus će biti podijeljen sa stručnim laboratorijama koje blisko sarađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Evropi, kao i sa laboratorijama u Australiji, saopštio je Institut.

Izučavanje virusa omogućiće postavljanje tačne dijagnoze bolesti i procjenjivanju efikasnosti probnih vakcina, prenijela je agencija DPA.

Ovo je prvi put da je ćelijska kultura koronavirusa uzgojena izvan Kine, čiji su naučnici prethodno objavili genom virusa da bi olakšali postavljanje dijagnoze.

"To što imamo stvarni virus znači da sada imamo mogućnost da validiramo i verifikujemo sve metode testiranja i uporedimo njihove osjetljivosti i specifičnosti. To je velika stvar za dijagnostiku“, saopštio je Džulijan Drus, šef laboratorije za identifikovanje virusa.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od virusa su umrle 132 osobe, a zaraženo je 5.974 ljudi.

Prve slučajeve zaraze prijavili su i Ujedinjeni Arapski Emirati. Riječ je o porodici koja se vratila iz kineskog grada Vuhan, koji je u centru epidemije. Nije objavljeno koliko je ljudi zaraženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije