Nauka

Naučnici napravili prvu kompletnu mapu imunog sistema čovjeka

Naučnici napravili prvu kompletnu mapu imunog sistema čovjeka
Foto: Unsplash | Naučnici napravili prvu kompletnu mapu imunog sistema čovjeka

Grupa naučnika iz Velike Britanije i Švajcarske, koristeći napredne metode skrininga za praćenje prenosa informacija koje se odvijaju između ćelija, napravila je prvu kompletnu mapu koja prikazuje povezanost imunološkog sistema čovjeka.

Ljudski imuni sistem sastoji se od nevjerovatne mreže specijalizovanih ćelija. Neki od njih putuju kroz tijelo i skeniraju znake oštećenja ili bolesti kako bi prenijele postojanje bilo kakve prijetnje drugim ćelijama da na vrijeme oslobode odbrambeni imuni odgovor. Ova, takozvana, signalizacija od ćelije do ćelije se vrši preko proteina na njihovoj površini koji se vezuju za odgovarajuće proteine "receptora" na površini drugih ćelija.

Razumijevanje veza receptora imunog sistema

Razumijevanje ovih procesa i mogućnost njihovog praćenja je ključno za naučnike i ljekare koji žele da efikasno liječe pacijente. Međutim, do sada su naučnici i kliničari imali samo nepotpunu mapu i, prema tome, nejasno razumijevanje ovih veza receptora.

U kreiranju mape imunog sistema, naučnici sa Velkom Sanger instituta u Kembridžu i Državnog instituta u Cirihu sa saradnicima istražili su kako se imune ćelije u ljudskom organizmu povezuju i komuniciraju.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, uključuje otkriće mnogih ranije nepoznatih interakcija koje zajedno bacaju novo svjetlo na organizaciju imunološke odbrane tijela. Ovo nudi odgovore na mnoga pitanja o imunoterapijama koje se već koriste za liječenje pacijenata. U budućnosti, ova javno dostupna i detaljna mapa imunog sistema takođe bi mogla biti od vitalnog značaja za otkrivanje novih terapija.

Duboko razumijevanje interakcija između imunih ćelija i načina na koji se ova komunikacija uklapa u ljudsko tijelo kao cjelinu, od vitalnog je značaja ako želimo da razvijemo tretmane koji poboljšavaju imuni sistem u cilju borbe protiv bolesti, poznatih kao imunoterapije.

Mogućnost za razvoj efikasnije imunoterapije

Imunoterapija je već pokazala veliki potencijal u liječenju bolesti, posebno kod određenih karcinoma. Međutim, ona dobro funkcionišu samo kod određene grupe pacijenata i za određena stanja. Poznavanje mape veza imunih receptora moglo bi pomoći da se objasni zašto imunoterapije ponekad ne daju rezultat kod svih pacijenata, i ponuditi nove pravce u kojima treba razvijati buduće imunoterapije koje će biti efikasne za sve pacijente.

Takođe, naučnicima je neophodno da razumiju signale koji se prenose od ćelije do ćelije u imunološkom sistemu ukoliko žele da spriječe i liječe autoimune bolesti, koje nastaju kada tijelo pogrešno protumači unutrašnje signale i napadne samo sebe.

Ova nova publikacija koju je objavio Institut Velkom Sanger i saradnici, daje i opis kako su istraživači izolovali i istražili skoro kompletan skup površinskih proteina koji fizički povezuju imune ćelije zajedno. Zahvaljujući obimnim računarskim i matematičkim analizama uspjeli su da naprave mapu koja prikazuje tipove ćelija, presnosnike informacija i relativnu brzinu svake razmjene informacija koja se odvija između imunih ćelija.

Stvaranje ove detaljne mape imunog sistema zahtijevalo je godine tehnološkog napretka da bi se uhvatili u koštac sa problemom ovih razmjera. Svaka imunska ćelija može imati stotine različitih površinskih proteina i receptora na sebi, a interakcije koje uključuju ove proteine su često toliko prolazne da su morale biti izmišljene specijalizovane metode da bi se napravila tačna mapa.

Sa ovom mapom moguće je sagledati uticaj različitih bolesti na imuni sistem u cjelini, i istražiti nove terapije koje se vezuju za različite proteine na površini imune ćelije. Proteini na površini ćelije služe kao osnova za stvaranje novih lijekova mnogo češće nego bilo koja druga vrsta proteina, zbog njihove dostupnosti lijekovima i snažnog uticaja na signale koje ćelija prima.

Istraživač Džarod Šilds, koji je rukovodio istraživanje u Institutu Velkom Sanger kaže da: "Pažljivo izolovanje i analiziranje svake imunološke ćelije i njihove interakcije sa drugima dalo nam je prvu mapu komunikacije između svih imunih ćelija u ljudskom tijelu. Ovo je ogroman korak u razumijevanju unutrašnjeg rada imunog sistema i nadamo se da će ga koristiti istraživači širom svijeta da pomognu u razvoju novih terapija koje rade sa odbrambenim mehanizmima tela."

Profesor Berend Snijder, autor sa Instituta za biologiju molekularnih sistema u Cirihu, smatra da je: "Ovo istraživanje proizvelo nevjerovatan novi alat koji se može koristiti da pomogne da se otkrije koje proteine i puteve bi bilo korisno ciljati u razvoju lijekova. Takođe, daju uvid u to da li će lijek uticati na druge puteve, što može izazvati neželjene efekte. Sve ove informacije mogu pomoći u razvoju novih terapija i mogu dati ključne dokaze koji će pomoći da se najefikasniji tretmani uvedu u klinička ispitivanja".

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije