Nauka

Naučnici napravili svemirske cigle za buduću gradnju na Mjesecu

Naučnici napravili svemirske cigle za buduću gradnju na Mjesecu
Foto: N.N. | Naučnici napravili svemirske cigle za buduću gradnju na Mjesecu

Indijski naučnici tvrde da su napravili specijalne cigle za gradnju na Mjesecu, koje bi omogućile podizanje objekata na našem prirodnom satelitu radi njegovog detaljnog istraživanja.

One su, prema njihovim riječima, napravljene od materijala koji simulira Mjesečevu površinu na osnovu njenih uzorka koje je NASA prikupila u toku svoje misije, piše RT.

"Svemirske cigle“, prema pisanju indijskih medija, će omogućiti i gradnju zgrada koje zahtjevaju upotrebu sredstava nađenih na površini Mjeseca. Prema riječima naučnika, cigle su napravljene od materijala koji simulira zemljište Mjeseca, vještački proizvedenog tako da 99,6 odsto materijala odgovara karakteristikama uzoraka koje je NASA prikupila prilikom Apolo misije.

Ovim su tamošnji naučnici pokazali da žele da idu u korak sa svjetskim silama u osvajanju Mjeseca, a početkom januara zvaničnici Indijske organizacije za istraživanje svemira izjavili su da će ove godine organizovati svoju treću misiju na Mjesec.

Još jedan dio indijskog ambicioznog programa za istraživanje svemira jeste misija Gaganjan, prilikom koje će u svemir biti poslati ljudi, a koja se planira za 2022. godinu. Četiri člana posade već su izabrana i biće obučavana u Rusiji. (Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije