Nauka

Naučnici napravili živog robota koji se sam regeneriše

Naučnici napravili živog robota koji se sam regeneriše
Foto: Screenshot | Naučnici napravili živog robota koji se sam regeneriše

Naučnici su uspjeli da naprave prvog živog robota koji ima sposobnost samozacjeljivanja. Ovi roboti su nazvani ksenoroboti, po afričkoj kandžastoj žabi (Xenopus laevis), čije matične ćelije koriste za obnavljanje. Oni su toliko sitni (manji su od milimetra) da mogu da se kreću kroz ljudski organizam neometano. Ovi sićušni roboti mogu da hodaju i plivaju i rade u grupama, a sposobni su da prežive bez hrane i do nekoliko nedjelja.

U pitanju su "potpuno novi oblici života" poručuju sa Univerziteta u Vermontu, koji je istraživanje sproveo u saradnji sa Univerzitetom Taftsa.

Matične ćelije su nespecijalizovane ćelije koje imaju sposobnost da se razviju u drugi tip ćelije. Istraživači su žive matične ćelije izvadili iz embriona pomenute žabe i ostavili ih da se inkubiraju, a onda su ćelije isječene i preoblikovane u specifična tijela koja je dizajnirao superkompjuter – što je rezultiralo stvaranjem oblika kakvi nikad ranije nisu viđeni u prirodi, piše CNN.

Ćelije su počele da rade same: ćelije kože su se povezale i formirale strukturu, dok su ćelije mišića srca omogućile robotu kretanje. Osim toga, ksenoroboti imaju sposobnost samozacjeljivanja. Kada su naučnici "sjecnuli" jednog od njih, on se regenerisao i nastavio da se kreće. "Ovo je živa mašina. Ona nije ni tradicionalni robot, niti vrsta životinje u pravom smislu te riječi. Ovo je potpuno novi životni oblik: živi, programski organizam", tvrdi jedan od vodećih istraživača sa Univerziteta u Vermontu Džošua Bongard.

Ovi roboti izgledaju kao sićušne mrve pokretnog roze mesa i nisu nimalo slične klasičnim robotima, a mogu da postignu mnogo veće stvari od njih. Oni mogu da se iskoriste za veliki broj zadataka, između ostalog i za vojne operacije. Mogu biti upotrebljeni za čišćenje radioaktivnog otpada, sakupljanje mikroplastike u okeanima, unošenje lijekova u ljudski organizam i za još mnogo toga.

Osim pomenutih praktičnih stvari, ksenoroboti mogu da pomognu naučnicima da nauče više o biologiji ćelija, a to otvara vrata budućim unapređenjima na polju ljudskog zdravlja i dugovječnosti.

Ovi organizmi imaju sopstveni izvor hrane u naslagama lipida i proteina, što im omogućava da prežive i bez hrane, ali ne mogu da se razmnožavaju i evoluiraju. Njihov životni vijek može se povećati u okruženju bogatom hranljivim materijama.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije