Nauka

Pratite nas na Google news

Naučnici otkrili šta je zapravo čudovište iz Loh Nesa?

Naučnici otkrili šta je zapravo čudovište iz Loh Nesa?
Foto: N.N. | Naučnici otkrili šta je zapravo čudovište iz Loh Nesa?
N.N.

Godinama je pokušavano da se riješi pitanje o postojanju misterioznog čudovišta iz popularnog škotskog jezera, a nakon višegodišnjeg istraživanja holandski naučnik je izgleda došao došao do zaključka

Holandski naučnik Nil Gemel objavio je da je nakon pomnog i višegodišnjeg istraživanja došao do zaključka da bi čudovište iz Loh Nesa moglo biti džinovska jegulja, piše BBC.

Genetičar Gemel sa univerziteta Otago u Dandinu analizirao je i sekvencirao DNK iz 250 uzoraka vode pokupljene u dubinama škotskog jezera.

Rezultati su doveli Gemela i njegov tim do toga da odbace ideju o preživjelom reptilu iz doba dinosaurusa.

Čudovište Nesi - koje je prvi put navodno viđeno u 6. vijeku pre Hrista, nije preživjela vrsta pleziosaura, ogromnog vodenog reptila. Nije ni gigantska riba, jesetra, ni grenlandski morski pas.

"Pronašli smo značajnu količinu DNK jegulje" kojom obiluju hladne duboke vode Loh Nesa, rekao je Gemel.

"Stoga ne možemo odbaciti mogućnost da se radi o gigantskoj jegulji u Lok Nesu", naglasio je taj genetičar, ističući ipak da prikupljeni podaci ništa ne govore o veličini.

"Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ili odbacila teza ali po našim podacima, hipoteza o ogromnoj jegulji je verojatna", zaključio je Gemel koji dodaje da je ta teorija već pominjana 1933.

Iako misterija još uvijek nije u potpunosti i konačno rješena, novozelandski profesor zadovoljan je jer je uspostavljena izvrsna baza podataka o tome što se može naći u tom legendarnom jezeru, velikoj škotskoj turističkoj atrakciji.

Najčitanije