Nauka

Pratite nas na Google news

Naučnici otkrili zašto rimski beton duže traje od današnjeg

Naučnici otkrili zašto rimski beton duže traje od današnjeg
Foto: Ilustracija | Naučnici otkrili zašto rimski beton duže traje od današnjeg
Agencije

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu "American Mineralogist" razotkrilo je ključne tajne čvrstoće rimskog betona.

Prema istraživanju koju je proveo tim s Univerziteta u juti, rimski beton pravio se od mješavine vulkanskog pepela, vapna, odnosno kalcijum oksida, morske vode i vulkanskog kamenja. Za razliku od savremenog betona, takva mješavina, kada se koristila za izgradnju luka, lukobrana i brana, u kontaktu s vodom postajala je sve čvršća.

Naučnici tvrde da je ta činjenica posljedica hemijske reakcije morske vode s vulkanskim materijalima u kojoj se formiraju novi minerali koji jačaju beton.  

Voditelj istraživanja Meri Džekson, geolog s pomenutog Univerziteta, izjavila je da su njeni saradnici otkrili da se u strukturama betona formiraju veće količine tobermorita, često zajedno s mineralom filipsitom.

Ova opservacija timu je razotkrila dosad nepoznati proces. U njemu morska voda prodire u beton, otapa vulkanske kristale i staklo, da bi na njihovom mjestu s vremenom kristalizirali tobermorit i filipsit. Ovi minerali, ističu autori, ojačali su beton i spriječili nastajanje pukotina tako da je beton s vremenom postajao sve čvršći.

S druge strane savremeni beton, koji se temelji na portland cementu, ne mijenja se nakon što se stvrdne. To znači da reakcije u njemu uglavnom mogu uzrokovati samo oštećenja.

"Mislim da istraživanje otvara potpuno novu perspektivu za izradu betona u kojoj možemo razmotriti procese korozije koji zapravo stvaraju iznimno koristan mineralni cement što će voditi do trajne otpornosti betona, zapravo možda čak i do njenog povećanja vremenom", kaže Džeksonova koja smatra da bi se rimski recept mogao koristiti pri gradnji struktura u moru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije