Nauka

Pratite nas na Google news

Naučnici otkrivaju jednostavan trik za bolje ocjene na ispitima

Naučnici otkrivaju jednostavan trik za bolje ocjene na ispitima
Foto: Pixabay | Naučnici otkrivaju jednostavan trik za bolje ocjene na ispitima
N.N.

Objavljene su brojne knjige i radovi o učinkovitosti učenja - o tome kada je najbolje učiti i kako učiti.

Svim učenicima i studentima na pameti bi uvijek trebalo da bude poslovica "bez muke, nema nauke", odnosno da dobre ocjene neće stići bez truda, rada i učenja te ne postoje neki trikovi zahvaljujući kojima bi, bez učenja, mogli steći potrebno znanje. Ali zato postoje načini na koji bi učenje moglo biti učinkovitije, a znanje i ocjene još bolji.

Objavljene su brojne knjige i radovi o učinkovitosti učenja - o tome kada je najbolje učiti i kako učiti, a nedavno istraživanje o povezanosti vježbanja i rezultata na ispitima pokazalo je iznenađujuće rezultate.

Profesori sa Univerzitetu MIT tokom jednog semestra dali su stotini studenata Fitbitove narukvice za praćenje aktivnosti koje su morali nositi tokom semestra po danu i po noći. Istraživanje o povezanosti vježbanja i učinka na ispitima pokazalo je da ta veza - ne postoji, što je razočaralo profesore koji su krenuli s hipotezom kako postoji pozitivni učinak vježbanja na kognitivne performanse.

Ali umjesto toga, istraživanje je pokazalo nešto drugo te su naučnici otkrili povezanost između ocjena na testovima i spavanja. I prije je bilo poznato da postoji povezanost između količine spavanja i učenja, odnosno rezultata na testovima, ali naučnici nisu znali da je povezanost tako velika. Naravno, spavanje nije ključan faktor, ali dobijeni rezultati pokazuju da je spavanje "zaista, zaista važno".

 

Zanimljivo, količina sna noć prije ispita uopšte nije presudna, već se pokazalo da je bitna količina spavanja u danima prije ispita, tokom učenja i pripremanja ispita. Još jedna zanimljivost koju je otkrilo istraživanje jest da je veoma važno vrijeme kada se ide spavati, nevezano za količinu spavanja. Kao kritično vrijeme pokazala su se dva sata ujutro - studenti koji su išli spavati nakon dva ujutro ostvarivali su lošije rezultate na ispitima, usprkos tome što vremenski spavali jednako kao i studenti koji su ranije išli spavati.

Rezultati dobijeni istraživanjem čine se odličnom podlogom za dalja istraživanja koja bi nam mogla otkriti neke nove zanimljivosti u vezi s količinom i kvalitetom spavanja s učenjem i polaganjem ispita. Što se učenika i studenata tiče, znate šta vam je raditi - naporno učite i dobro se naspavajte.

(Dnevnik.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije