Nauka

Naučnici potvrdili: Struktura mišjeg mozga slična ljudskoj

Naučnici potvrdili: Struktura mišjeg mozga slična ljudskoj
Foto: Printscreen Twitter | Naučnici potvrdili: Struktura mišjeg mozga slična ljudskoj

Istraživači koji se bave neuronaukom mozga proučavali su mišji mozak koji je veličine zrna pijeska i objavili su 3D mapu mozga miša. Smatra se da je struktura mišjeg mozga vrlo slična ljudskoj.

Mapa i osnovni podaci, koji su dostupni javnosti, prikazuju više od 200.000 neurona i pola milijarde neuronskih veza koji se nalaze u mozgu miša.

Istraživanje je duo programa "Machine Intelligence from Cortical Networks", čiji je cilj poboljšanje algoritama mašinskog učenja i vještačke inteligencije povratnim inženjeringom moždane kore, koja je odgovorna za više funkcija kod sisara, poput planiranja i zaključivanja.

Naučnici sa Medicinskog koledža "Bejlor" i Univerziteta Prinston napravili su najveći 3D dijagram mozga miša. U jednom kubnom milimetru mozga miša nalazi se oko 200.000 moždanih ćelija i skoro 500 miliona sinapsi.

Da bi se napravila mapa mozga, bilo je potrebno oko pet godina, a projekat je imao tri faze.

Istraživači su se usredsrijedili na vizuelni enokorteks, oblast mozga koja je ključna za vizuelnu percepciju. Prikupili su podatke koji mjere tipičnu aktivnost mozga miša dok je još bio živ u prvoj fazi, a snimljeno je više od 70.000 fotografija aktivnih moždanih ćelija.

Dobijeni podaci u istraživanju su jedinstveni jer uključuju snimke obrazaca aktivnosti prouzrokovanih raznim složenim vizuelnim nadražajima, YouTube snimaka, holivudskih filmova, za oko 75.000 moždanih ćelija u istom volumenu mozga koji je korišćen za kreiranje mape, koja je dostupna javnosti.

Naučnici su isjekli mali dio mozga na više od 25.000 ultratankih dijelova, a zatim su elektronskim mikroskopom snimili više od 150 miliona fotografija visoke rezolucije.

Mapa će biti od neprocjenjive vrijednosti za naučnike koji žele da saznaju kako mozak obrađuje informacije, kao i za istraživače koji pokušavaju da shvate kako liječiti bolesti mozga.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije