Nauka

Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050.

Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050.
Foto: N.N. | Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050.

​Naučnici sa Univerziteta Stanford pronašli su način da 143 zemlje do 2050. godine sa fosilnih goriva u potpunosti pređe na čistu energiju, a ističe se da bi se u procesu koristile tehnologije koje već postoje.

Ovim činom bi se napravio veliki korak ka sprečavanju ozbiljnih klimatskih promjena koje bi mogle da imaju katastrofalne posljedice. Plan projekta objavljen je u magazinu One Earth, a radi se o novijoj verziji jednog ranijeg projekta iza kojeg stoji isti naučni tim, a razlika je jedino u tome što je njim bilo obuhvaćeno manje zemalja.

Novi projekat, naravno, zahtjeva i veća novčana ulaganja, od kojih bi dio bio usmjeren i ka razvoju novih tehnologija – poput onih koje bi čistu energiju uključile i u međunarodni transport putnika, koji se smatra jednim od najvećih uzroka za povećanje zagađenosti planete. Ekspertski tim tvrdi da bi se sva ulaganja isplatila sedam godina nakon pokretanja projekta, i da bi se u procesu otvorilo nekoliko miliona novih radnih mjesta.

Tu su i oni koji potpuni prelazak na čistu energiju do 2050. smatraju nemogućim, ali Stanford tim vjeruje da bi proces mogao da se završi i mnogo prije toga, budući da se još 2009. došlo do zaključka da će stoprocentni prelazak na čistu energiju ekonomski i tehnološki biti moguć već 2030. godine.

(Futurism)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije