Nauka

Naučnici "probudili" životinju nakon 24.000 godina

Naučnici "probudili" životinju nakon 24.000 godina
Foto: wikipedia.org | Naučnici "probudili" životinju nakon 24.000 godina
N.N.

​Sićušna rotatorija, koja je provela 24.000 godina u sibirskom permafrostu, se aktivirala i otpočela razmnožavanje nakon što su je naučnici ugrijali i nahranili.

Naučnici su uspjeli da ožive malenu životinju rotatoriju (Rotifera) koja je 24.000 godina bila zamrznuta u sibirskom permafrostu. Rotatorija je postala aktivna i čak je počela da se razmnožava nakon što su je naučnici ugrijali i nahranili.

Poznato je da jednostavni organizmi poput bakterija mogu preživjeti hiljadama godina u permafrostu (vječnom ledu), ali ovim uspješnim eksperimentom, naučnici su potvrdili da i složeniji organizmi imaju slične sposobnosti. "Radi se o životinji sa nervnim sistemom, mozgom i ostalim organima", navodi biolog Stas Malavin iz Naučnog centra za biloška istraživanja Puščino.

"Naša studija je najjači dokaz do sada da višećelijske životinje mogu izdržati desetine hiljada godina u kriptobiozi, stanju u kome su zaustavljeni metablički procesi", ističe Malavin.

U život vraćeni i 30.000 godina stari valjkasti crvi

Naučnici su ranije uspjeli da ožive dvije vrste valjkastih crva koji su bili zaleđeni u permafrostu najmanje 30.000 godina. U istraživanju iz 2018. godine, objavljeno je kako su povratili u život višećelijske valjkaste crve Panagrolaimus detritophagus i Plectus parvus, koji su mirovali u permafrostu u dolini rijeke Kolime na krajnjem sjeveroistoku Sibira. Naslage u kojima su pronađeni valjkasti crvi stare su između 30.000 i 40.000 godina.

Ipak, ovo je prvi put da su oživjeli tako staru rotatoriju. Rotatorije spadaju u grupu najmanjih višećelijskih životinja, veličine od 0,1 do najviše 3 milimetra. Na glavi imaju vijenac treplji pomoću kojih se kreću, prenosi NationalGeographic.

Rotatorija je oživjela i počela da se razmnožava

Malavin i njegove kolege su 2015. godine izbušili vječni led u blizini rijeke Alazeje u Sibiru u Rusiji. Pritom su našli jednu rotatoriju, manju od četvrtine milimetra. Kada su je ugrijali i dali joj hranu, životinjica je postala ponovo aktivna.

Na još veće iznenađenje naučnika, rotatorija je počela i da se razmnožava. Naime, pojedini rodovi rotatorije imaju različite načine razmnožavanja. U povoljnim uslovima razmnožavaju se bespolno (partenogeneza), a kad su uslovi nepovoljni, biraju polnu reprodukciju.

"Prilično smo uvjereni da se radi o novoj vrsti", rekao je Malavin. On i njegov tim sekvencirali su genom ove drevne životinjice i otkrili da je najsličnija vrsti rotatorije Adineta vaga.

Nije sasvim jasno kako preživljavaju toliko dugotrajno smrzavanje

Naučnici smatraju da današnje rotatorije imaju sličnu sposobnost preživljavanja kao i njihovi drevni preci. Malavin je tokom jednog eksperimenta na nedjelju dana zamrznuo na –15°C jedinke različitih modernih vrsta, kao i neke potomke drevnih rotatorija. Obe grupe su bile podjednako tolerantne na smrzavanje, sa sličnim stopama preživljavanja.

Ipak, Malavin i njegove kolege još uvijek ne znaju kako ova bića tačno uspijevaju da prežive. Naime, organizmi koji podnose smrzavanje imaju mnoštvo mehanizama preživljavanja, a ne samo jedan, i ne koriste svi iste.

Rezultati istraživanja pokazuju da, ako je postupak smrzavanja relativno spor, ćelije rotatorije mogu preživjeti stvaranje ledenih kristala uz minimalna oštećenja, što im omogućava preživljavanje, ali još uvijek nije poznato kako mogu preživjeti desetine hiljada godina. "Zapravo, ti mehanizmi su nam iznenađujuće slabo poznati", zaključuje Malavin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije