Nauka

Naučnici proučavali roktanje i skičanje svinja, šta su zaključili

Naučnici proučavali roktanje i skičanje svinja, šta su zaključili
Foto: Mutinka/Pixabay | Naučnici proučavali roktanje i skičanje svinja, evo šta su zaključili
N.N.

Evropski naučnici razvili su način dešifrovanja osjećaja svinja slušajući njihovo roktanje i skičanje u sklopu projekta usmjerenog na dobrobit životinja.

Biolozi su proučili više od 7.000 snimaka glasanja više od 400 svinja, u rasponu od kratkih zadovoljnih roktaja do očajničkog skičanja pred klanje, nakon čega su ih razvrstali u 19 različitih kategorija.

"Želimo dokazati da je moguće razaznati emocije svinja putem njihovog glasanja", kazala je AFP-u voditeljka projekta Elodie Briefer, predavačica na Univerzitetu u Kopenhagenu, prenosi Hina.

"Na osnovu zvukova moći će se razaznati emocije životinja"

Projekat je sprovođen u Švajcarskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj i Češkoj Republici, a njegovi su rezultati objavljeni u časopisu Nature. Nudi nove mogućnosti za poboljšanje dobrobiti životinja uz alat koji će na osnovu zvukova moći razaznati emocije životinja, tvrdi naučnica.

"Razvijamo i mašinski algoritam koji bi razlikovao da li je kontekst glasanja negativan ili pozitivan."

Kada bude u potpunosti završen, novi alat će omogućititi stočarima, koji danas uglavnom provjeravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.

Istraživači kažu da će farmeri u slučaju pojačane količine negativnog glasanja moći znati da nešto nije u redu sa životinjama i potom reagovati na odgovarajući način.

Danska je dom za 12,3 miliona svinja, što je svrstava na samo čelo Evrope s više od dvije svinje po glavi stanovnika. Zbog toga dansko Vijeće za poljoprivredu i hranu smatra da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni.

"Ovaj koncept potencijalno bi mogao biti koristan alat za praćenje zdravlja i dobrobiti svinja", kazala je Trine Vig, portparolka Vijeća.

"Jako su pričljive"

Briefer tvrdi da stručnjaci "s 92 posto tačnosti mogu da odrede da li je glasanje negativno ili pozitivno, a s 82 posto tačnosti mogu precizno odrediti zbog kojeg se razloga životinje glasaju".

Rezultati su pokazali da svinje pozitivne osjećaje izražavaju kratkim roktanjem, a negativne najčešće dužim glasanjem.

Ali zašto su se fokusirali na svinje, a ne krave ili zečeve?

Za autore studije su svinje, poznate po širokom spektru zvukova koje proizvode, bile savršen izbor životinja za ovakvo istraživanje.

"Jako su glasne, zbog čega ih je jednostavnije proučavati", kazala je naučnica. "Svinje se glasaju sve vrijeme, čak i u situacijama u kojima za to nema nekog značajnijeg razloga."

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije